OTO DİAGNOSTİK CİHAZLARI

OBD devre şeması OBD2 OBDII arıza tespit arıza teşhis op-com vag com diagnostic software obd arıza kodları obd devre uygulamaları obd bağlantı kabloları obd soketi obd konnektörü arabasını bilgisayara bağlamak

Moderatör: nornor

OTO DİAGNOSTİK CİHAZLARI

Mesajgönderen nornor tarih Prş Kas 15, 2007 1:01 pm

Merhaba!

Ben otomobil arıza tespit devreleri ve programları ile ilgili amatör olarak ilgileniyorum. Bu konu temel olarak elektronik bir devre ve bu devrenin verilerini işleyecek, aynı zamanda aracın ecu’sunun iletişim protokolü ile uyumlu bir yazılımdan ibaret, ama bu kadar basit değil. Neden? çünki konuyu elektronik olarak ele alacak olursak, bir anfi yapmak için gerekli tüm malzemeleri temin edebilmek mümkün iken, basit bir OBD devresi için gerekli entegreyi Türkiye’de bulmak mümkün değil. Yine yazılım kısmı için de aynı şey geçerli. nero photoshop gibi programların tam sürümünü elde etmek hiç kimse için sorun olmazken, bir araç diagnostik yazılımının demosunu bile bulmak neredeyse mümkün değil. Kaldı ki bu yazılım ve elektronik devre sizin aracınıza uygun mu?

Yabancı forumlarda bu konuda uygulamaya yönelik önemli bilgiler bulunmakta ancak yerli forumlarda neredeyse hiçbir bilgiye rastlanmamaktadır. Amacım bu başlık altında, burada bir ekip olarak birşeyler elde edebilmek, bizim de bu konuda kendi işimizi olabildiğince görebilir hale gelmemizi sağlamaktır.

Peki, neden böyle bir çaba içindeyim?

Aracımda meydana gelen bir elektronik arızanın tam anlamıyla doğru olarak tespit edilemeyip, farklı sorunlarla karşılaşmam beni buralara itti. Mesela araç bir arıza kodu veriyor, o kodun verdiği parçayı değiştiriliyor ama sorun düzelmiyor. Bunun sebebi, yanlış çalışan bir sensör yüzünden beynin yanılması. Bu gibi durumlarda ecu canlı verileri incelenerek, standart parametre değerlerinden sapmalar gözlenmeli ve bu yönde yorum yapılarak sonuç çıkarılmalıdır. Bu şekilde arızalı gözükmeyen ama yanlış çalışan parçalar tespit edilir. Ama bunu da elinde her cihaz olan yapamayabilir ve siz hep buna rastlayabilirsiniz benim gibi. Bu durumda birçok kişiden duyduğunuz veya duyacağınız şu durumlarla muhatap olursunuz. “onu değiştirdik olmadı, bunu değiştirdik olmadı, şunu denedik olmadı, bu araba kötü, sorunlu araçlar bunlar almayın, bir kere arıza yaptımı bir daha dikiş tutmuyor, İkinci el araba almayın, avrupa arabaların parçaları pahalı, arabanın garantisi doldumu satıp yenisini alacaksın, beş seneden sonra sorunları bitmez. vb. vb.

Yukarıda da bahsettiğim gibi bu konuda bir ilerleme elde etmek tek başına mümkün değil. Burada birlikte başarılı olabilmek için, aşağıdaki özelliklere sahip olan arkadaşların aramıza katılmaları gerekmektedir.

- Elektronik devre şemalarını çözümleyip, baskı devre çıkarabilecek, uygulama yapabilecek veya bu yönde yardım alabilecek tanıdıkları olanlar.

- Konuya ilişkin OBD yazılımlarının tam sürümlerini bulabilecek, kırabilecek ya da bu konuda yardım alabilecek tanıdıkları olanlar.

- Yabancı kaynaklardan bilgi elde etmek zorunda kalacağız. Bu nedenle özellikle İngilizce bilen veya bu konuda yardım alabilecek tanıdıkları olanlar.

Ben başlangıç olarak bir yabancı siteden, RS232 portu ile bilgisayara bağlanabilen ve OBDII protokolü ile araç arasında bağlantı kurabilen bir devreyi ismarladım. Sitede, bu devrenin nasıl yapılabileceği de açıkça anlatılmış, uğraşmak istemeyenler veya yapamayacak olanlar için hazır olarak da satılıyor. Ben yapmayı tercih etmiştim ama bu devre için gerekli bir entegreyi Türkiye'de bulamadığımdan, PCB kartı ve diğer komponentleri ile birlikte hazır olarak almak zorunda kaldım. devamını da umarım aramıza katılacak arkadaşlarla birlikte getiririz.

Hepimize şimdiden başarılar!
Kullanıcı avatarı
nornor
Yeni Üye

Re: OTO DİAGNOSTİK CİHAZLARI

Mesajgönderen acarotoelektronik21 tarih Cmt Şub 23, 2008 5:36 pm

merhaba arkadaşım ben bir tane yaptım ama bazı verileri yanlış veriyor ve sanırım oda entegrenin kendi programından dolayı mesela aracın elektrik destekli hidrolik direk siyon nunun acı sezicisinin ayarlamasındaki hatalarda başarısız kalıyor
Kullanıcı avatarı
acarotoelektronik21
Yeni Üye

Mesajgönderen hakanyago tarih Cmt Mar 22, 2008 9:53 am

arkadaşlar öncelikle yapmış olduğunuz çalışmadan dolayı sizi tebrik ederim.Fakat bu sistemi kurmak için gerekli olanları ve maliyeti hakkında beni bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
hakanyago
Yeni Üye

Mesajgönderen Power tarih Cmt Mar 22, 2008 11:14 am

Düşük maaliyet olmasa gerek.

Bir arkadasımdan duyduklarım sadece chıp olayları ıcın bu programı kullanmak ıstemesı vs fılan arastırmalarına gore 800YTL fılan bir masraf ve daha bununla kalmayacak sekılde imiş.
Kullanıcı avatarı
Power
Site Yöneticisi

Mesajgönderen igenc tarih Çrş May 07, 2008 7:09 am

Arkrdaslar piyasada zaten 750 800 ytl fiyatla satılıyor cihazlar
Kullanıcı avatarı
igenc
Yeni Üye

Mesajgönderen nornor tarih Pzr Ara 28, 2008 9:56 pm

herkese merhaba!
ilk mesajımdan bu yana epey zaman geçti. artık piyasada her marka araca uygun cihaz bulunabiliyor. üstelik fiyatları birkaçyüz ytl. örneğin opel araçlar için 2004 modele kadar olanları 100 ytl., daha yeni araçlar için 300 yt. civarı. bunlar, tamircileri bağlama, her yıl yazılım güncelliyoruz diye bin euro alma kaygısı olmayan çin üretimi cihazlar. çinin yapmadığı iş mi var, yetre ki akıllarına düşsün ve alıcısı olsun 20 liraya bile düşer. zira çok matah bişey de değil bu cihazlar dediğim gibi. inanın uzaktan kumandalı küçük oyuncak helikopter üretmekten daha kolay. el işçiliği yok mesela.

yani yapmanın da bir anlamı yok. edinmek isteyen için mesele değil bence. geri kalıyor kullanmak ve araçlarımızı anlamak. elektronik araçlar adeta yaşayan basit bir organizma gibi. evet basit te olsa öğrenme yetenekleri var yanlış duymadınız.

bundan sonra burada, konuya meraklı kişiler, elinden birşeyler gelenler, bilinçli tüketiciler, elektronik sorunları çözülemeyen ve başının çaresine bakmakla başbaşa kalanlar, "biz ustayız, bizden iyi mi bileceksin" demeden farklı tecrübelere kulak vererek kendi tecrübesiyle birleştirebilenler ile beraber bu tür diagnostik cihazlarının kullanımı, elektronik arızalar, belirtileri ve yorumlanması, "pislik gelmiştir ondandır" denip kestirip atılan konuların açıklanarak ortaya konulması gibi hususlarda ilerleme ve bilinç artışı elde etmeyi umuyorum.
Kullanıcı avatarı
nornor
Yeni Üye

Mesajgönderen Power tarih Prş Oca 08, 2009 2:18 pm

Bu cihaz sadece arıza tespıt ıle mı ılgılı.
yoksa araclarda dırek beyıne bağlayarak chip vs. fılan seklınde oynayabılıyormuyuz..!

Yani direk beyne gırınce aracın hp guclerıyle fılan oynamak mumkun mu_?

Cevabınızı Beklıyorum..!
Kullanıcı avatarı
Power
Site Yöneticisi

Mesajgönderen nornor tarih Cum Oca 09, 2009 9:01 am

direk beyne girmek derken zaaten bu tür cihazlar beyinle bağlantı kuruyor. ama tabi ki sizin amacınıza göre beyinde değişiklik yapabilmek için bazı protokolleri takip etmek gerek. yani bu konu cihazla ilgili olduğu kadar yazılım ile de ilgili. kendi çabamızla yapabileceğimiz cihaz veya piyasada çok uygun fiyata satılabilenler ile böyle cip tuning işlemleri yapılamayacaktır. bir de hp yi değiştirmek, beyinde bir numarayı değiştirmek değil, motorun işleyişini sağlayan birçok unsurdan güç elde etmeyi sağlayan değerleri değiştirmekle oluyor. mesela ateşleme anını değiştirmek, hava yakıt karışımı oranını değiştirmek gibi. bunlar arıza kodu okuyup silmek, referans değerleri sıfırlamaktan farklı şeyler. muhakkak farklı donanım ve yazılım gerektirecektir.

bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi almak için çip tuning üzerine çalışanlar ile görüşmek gerekir.
Kullanıcı avatarı
nornor
Yeni Üye

Dön Oto Diagnostik (OBD) Ariza Tespit Sistemleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir