OFC
Yönetici
- Marka
- BMW
- Model
- 3.20İ ED
- Model Yılı
- 2016
Az yakan araba arayanların karşısına çok sayıda liste çıkıyor. Ancak aynı listede küçük bir hibrit, eski bir dizel ve şarj edilebilir bir SUV yer aldığında, yalnızca yanlarındaki tüketim rakamlarına bakarak doğru karar vermek zorlaşıyor. Bir aracın az benzin tüketmesi, satın alma ve kullanım maliyetinin de mutlaka düşük olduğu anlamına gelmiyor.
Türkiye’de ekonomik otomobil seçmek için üç soruyu birlikte yanıtlamak gerekiyor: Aracı nerede kullanacaksınız, yılda kaç kilometre yapacaksınız ve toplam bütçeniz ne kadar? İstanbul’un dur-kalk trafiğinde avantajlı olan bir motor, sürekli otoyolda aynı farkı yaratmayabilir. LPG’li bir otomobil litre olarak daha fazla tüketirken kilometre başına daha ekonomik olabilir.
Bu rehber, Türkiye’de satılan veya ikinci el piyasasında karşılaşılan seçenekleri; motor, şanzıman, kullanım koşulları ve toplam maliyet açısından değerlendiriyor.
Tek bir otomobili herkes için en ekonomik ilan etmek doğru değildir. En mantıklı seçim, sizin güzergâhınızda sağlayacağı tasarrufun satın alma ve bakım giderleriyle birlikte değerlendirilmesiyle ortaya çıkar.
Resmî tüketim değerleri WLTP birleşik ölçümleridir; Türkiye’de yapılmış toplu kullanıcı ölçümü anlamına gelmez. Bağımsız test örneği kendi koşullarıyla aktarılmıştır. Maliyet hesaplarında kullanılan fiyatlar ve tüketimler ise açıkça belirtilen varsayımlardır. Liste, bütün modelleri kapsayan kesin bir tüketim sıralaması olarak okunmamalıdır.
Örneğin LPG’li bir otomobilin litre tüketimi, benzinli kullanımına göre daha yüksek olabilir. Buna rağmen LPG’nin litre fiyatı uygun olduğunda kilometre maliyeti düşebilir. Öte yandan çok az tüketen fakat daha pahalı satın alınan bir araç, yılda az kilometre yapan sürücüde fiyat farkını uzun süre karşılayamayabilir.
Bu nedenle “en az yakan araba” ile “bana en az masraf çıkaracak araba” sorularını birlikte sorun. Özellikle ikinci elde aracın gerçek kondisyonu, katalogdaki küçük tüketim farklarından daha büyük önem taşıyabilir.
Gerçek kullanımda özellikle şu değişkenler sonucu etkiler:
Bir yol bilgisayarında görülen düşük değer, tüm yılın ortalamasını göstermeyebilir. Sıcak motorla yapılan sakin bir şehirler arası yolculuk ile kışın her gün birkaç kilometrelik kullanım farklı sonuç verir.
Üretici verisini karşılaştırma başlangıcı, kendi kullanımınıza benzer uzun dönem ölçümleri ise satın alma kararının tamamlayıcısı olarak değerlendirin.
Tablodaki değerleri gerçek kullanım garantisi olarak değerlendirmeyin. Satın alacağınız aracın model yılı, motor gücü, donanımı ve homologasyon değerini teklif üzerindeki araçla eşleştirin. Bazı üretici sayfaları önceki yıllara ait versiyonları da içerebilir; sıfır araç stok ve satış durumunu ayrıca teyit edin.
Satın almadan önce arka koltuğu, çocuk koltuğu yerleşimini ve günlük bagajınızı deneyin. Tüketim için tercih ettiğiniz küçük otomobil, ailenizin alan ihtiyacını karşılamıyorsa ek araç ihtiyacı doğurabilir. Yaris’i daha büyük bir otomobille yalnızca litre üzerinden karşılaştırmak yeterli değildir.
Pratik kullanım açısından arka koltuk düzenini ve bagajın biçimini kendi eşyalarınızla inceleyin. İkinci elde hibrit sistem kontrolü, bakım kayıtları ve aracın önceki kullanım koşulları önemlidir. Kararı, satın alma fiyatı ile günlük kullanım kolaylığını birlikte değerlendirerek verin.
Burada kritik ayrım motor seçimidir: Corolla 1.5 benzinli ile Corolla 1.8 Hybrid aynı tüketim karakterine sahip değildir. İlan başlığında yalnızca “Corolla otomatik” yazması yeterli bilgi sağlamaz. Bagaj açıklığı, arka koltuk alanı ve donanım ihtiyaçlarınızı kontrol edin; hibritin fiyat farkını kendi yıllık kilometrenizle hesaplayın.
Bu sistem, uygun koşullarda kısa süreli elektrikli hareket sağlayabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bütün 48V sistemleri yalnızca marş desteği sunan tek bir teknoloji gibi düşünmeyin. Satın alırken motor kodunu, şanzımanı ve model yılını doğrulayın. Kaynak: Opel Türkiye hibrit sistem tanıtımı
Küçük otomobil arayanların şehir içi pratiklik, park kolaylığı ve tüketimi birlikte değerlendirmesi için uygundur. Bunun karşılığında bagaj ve arka koltuk ihtiyaçlarını dikkatle sınamak gerekir. “Hibrit” yazısına bakarak bütün hibrit modellerde aynı şehir içi tasarrufu beklemeyin.
Karma kullanım yapan ve otomatik küçük otomobil isteyenler için değerlendirme listesinde bulunabilir. Yoğun trafik, yokuş ve dolu araç koşullarını test sürüşünde deneyin. Yurt dışında tanıtılan bir Clio motorunun Türkiye’de aynı tarihte satışta olduğunu varsaymayın; güncel Türkiye motor listesine bakın. Kaynak: Renault Türkiye güç aktarma sistemleri
Uzun yol ile şehir içini birlikte kullanan sürücüler, tüketimin yanında bagajı ve sürüş konforunu da değerlendirmelidir. İkinci elde otomatik şanzımanın soğuk ve sıcak davranışı, bakım geçmişi ve arıza kayıtları incelenmelidir. DSG adı altında farklı uygulamalar bulunduğundan, değerlendirme satın alınacak aracın şanzıman koduyla yapılmalıdır.
Küçük motor hacmi tek başına düşük tüketim garantisi vermez. Ağır gövde, kısa yolculuklar ve sık hızlanma, turbo benzinlinin avantajını azaltabilir. Atmosferik motor da kendiliğinden daha ekonomik değildir; şanzıman oranı ve aracın ağırlığı sonuçta belirleyicidir.
Örneğin Türkiye’deki güncel i20 broşüründe 1.0 T-GDI 90 PS motorun manuel ve DCT seçenekleri için birleşik değer 6,3 l/100 km olarak yer alır. Eski model yıllarına veya başka ülkelerin versiyonlarına ait daha düşük rakamları bu araçla karıştırmamak gerekir. Kaynak: Hyundai Türkiye i20 broşürü, Temmuz 2026
İkinci elde Peugeot 208’in 1.2 PureTech EAT8 gibi benzinli seçenekleri de incelenebilir. Ancak üretici emisyon tablosunda bir versiyonun bulunması, güncel sıfır satışının devam ettiğini tek başına kanıtlamaz. Türkiye tablosunda Active Prime 100 HP EAT8 için 5,5 l/100 km değeri bulunur. Motor nesli ve bakım geçmişi ayrıca değerlendirilmelidir. Kaynak: Peugeot Türkiye emisyon tablosu
Aşağıdaki seçenekler, özellikle ikinci el araştırma listesi olarak değerlendirilmelidir. Motor güçleri, şanzımanlar ve emisyon donanımları model yılına göre değişir.
Model isimleri aynı motor ve şanzıman yapısının bütün yıllarda kullanıldığı anlamına gelmez. Egea ailesinin farklı motorları ve Megane Sedan’ın Blue dCi seçenekleri, Türkiye’ye ait dönem belgelerinde görülebilir. Fiat Türkiye dönem kataloğu · Renault Türkiye Megane Sedan dönem broşürü
Egea’da 1.3 ve 1.6 Multijet’i karşılaştırırken dolu araç, rampa ve sollama ihtiyacınızı dikkate alın. Daha düşük tüketim beklentisiyle seçilen motorun günlük yükünüz altında yeterli performans sunması da gerekir. Megane Sedan’da ise manuel ve EDC seçeneklerini aynı araç kabul etmeyin; satın alma bedeli ve şanzıman kondisyonu karşılaştırmayı değiştirebilir. Bunlar kullanım ihtiyacına göre değerlendirme noktalarıdır; bütün araçlarda geçerli bir tüketim üstünlüğü iddiası değildir.
Clio V’nin önceki dizel seçenekleri ve Golf VII/Leon III’ün 1.6 TDI motorları dönem belgelerinde doğrulanabilir. Güncel modellerin aynı motorla sıfır satışta olduğunu varsaymadan model yılına göre araştırın. Renault Türkiye Clio, 2020 · Volkswagen Golf VII motor arşivi · Seat Türkiye Leon, 2019
Her gün kesintisiz şehirler arası yol yapan bir sürücü ile aynı kilometreyi onlarca kısa yolculukla tamamlayan sürücünün ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle “Yılda 20 bin kilometreyi geçen herkes dizel almalı” gibi sabit bir kural kullanmayın. Yolculukların süresi ve bakım gideri de hesaba katılmalıdır.
Bakımlı ve kullanımınıza uygun bir dizel, düşük katalog değerine sahip fakat geçmişi belirsiz bir otomobilden daha iyi bir tercih olabilir.
LPG’nin ekonomik olup olmadığını belirlemek için LPG tüketiminin yanına benzin tüketimini de ekleyin. Sistem, ilk çalıştırmada veya çalışma stratejisine göre belirli koşullarda benzin kullanabilir. Özellikle kısa yolculuklarda bu miktarın toplam gider içindeki payı büyüyebilir. Bazı doğrudan enjeksiyonlu motorlara yönelik dönüşümlerde de benzin kullanımı önem taşır; kit üreticisinin ilgili motor için verdiği bilgiyi inceleyin.
Dacia’nın Türkiye kampanya açıklaması, Sandero Stepway ailesi için benzin ve LPG kullanımını kapsayan 5,6–7,3 l/100 km tüketim aralığını verir. Bu aralık tek bir yakıtla elde edilen gerçek kullanıcı ortalaması gibi okunmamalıdır. Satın alınacak versiyonun benzin ve LPG verilerini ayrı öğrenin. Kaynak: Dacia Türkiye kampanya açıklaması
LPG tasarrufunu hesaplarken dönüşüm bedelini, LPG bakımını ve kullanılan benzini dışarıda bırakmayın. Mevcut aracınıza dönüşüm düşünüyorsanız amortisman hesabında karşılaştırma bedeli, yeni otomobilin fiyatı yerine dönüşümün toplam gideri olmalıdır.
LPG’li sedan arayanlar ikinci elde Honda Civic ECO gibi seçenekleri de inceleyebilir. Ancak önceki 1.6 i-VTEC ECO ile sonraki 1.5 VTEC Turbo ECO’yu aynı motor ve LPG sistemi gibi değerlendirmeyin. İlgili neslin teknik belgesini, montaj/bakım kayıtlarını ve motorun iki yakıtla çalışma durumunu kontrol edin. Kaynak: Honda Türkiye Civic ECO dönem broşürü
Toyota C-HR Hybrid, ekonomik kullanım hedefleyenlerin inceleyebileceği güncel hibrit SUV seçeneklerindendir. Ancak tasarım, arka görüş, arka koltuk ve bagaj ihtiyacınıza uygunluğu test edilmelidir. Düşük tüketim, kullanım alanı beklentinizi tek başına karşılamaz.
İkinci elde Toyota Yaris Cross Hybrid de araştırılabilir. Türkiye’nin 21 Ocak 2025 tarihli emisyon tablosunda farklı versiyonlar için 4,5–4,8 l/100 km birleşik değerleri bulunur. Bunlar belirtilen dönem ve donanımlara aittir; güncel sıfır satış veya stok garantisi değildir. Kaynak: Toyota Türkiye, 2025 emisyon tablosu
4x4 gerçekten gerekiyorsa ekonomik modelleri aynı çekiş ihtiyacı içinde karşılaştırın. Önden çekişli küçük bir hibrit ile daha büyük bir 4x4 SUV’un tüketimini tek başına yarıştırmak, doğru araç seçimini zorlaştırır. Kar ve buzda lastik seçimi de çekiş sistemi kadar dikkatle değerlendirilmelidir.
Şehir içindeki avantajın otoyolda aynı ölçüde devam etmesini beklemeyin. Sürekli yüksek hızda aerodinamik direnç büyür; frenle geri kazanılabilecek enerji ve düşük hızda elektrikli kullanım fırsatı azalır.
Kaynak: ADAC Yaris Hybrid 130 testi
Bu sonuçlar Türkiye kullanıcı ortalaması veya Türkiye versiyonunun kesin tüketimi değildir. Test edilen donanım ve test yöntemi farklıdır. Örneğin değeri, aynı otomobilde bile şehir içi ile otoyol tüketiminin belirgin biçimde değişebildiğini göstermesidir. ADAC’ın şehir dışı kategorisini, her otoyol hızı için geçerli “uzun yol tüketimi” şeklinde yorumlamamak gerekir.
Türkiye’ye ait resmî belgelerden iki küçük otomobil örneği:
Elektrikli otomobilde şu sorulara cevap vermeden yalnızca düşük enerji gideriyle karar vermeyin:
Maliyet hesabında faturalandırılan enerji miktarını kullanın. Araç göstergesindeki tüketim ile sayaçtan veya istasyondan alınan enerji aynı olmayabilir. Resmî enerji verilerinin ölçüm kapsamını inceleyin; şarj kaybını içerip içermediğini kontrol etmeden aynı kalemi iki kez eklemeyin.
Örneğin BYD Türkiye’nin SEAL U DM-i 1.5L açıklamasında 0,7 l/100 km yakıt ve 16,9 kWh/100 km enerji tüketimi birlikte yer alır. Bu veriyi, haricî elektrik kullanmadan her uzun yolculukta 0,7 litre tüketilecekmiş gibi yorumlamayın. İlgili versiyonu, batarya kullanımını, şarj sıklığını ve testin ağırlıklı tüketim yaklaşımını birlikte değerlendirin. Kaynak: BYD Türkiye teknik belgeleri
Plug-in hibritte gider hesabına hem yakıtı hem satın alınan elektriği dahil edin. Yalnızca benzin litresine bakmak, elektrik giderini görünmez hâle getirir. Şarj imkanınız bulunmuyorsa aynı aracın dışarıdan şarj edilmeden kullanıldığı koşullardaki tüketimini ayrıca inceleyin.
Benzin/dizel kilometre maliyeti = Ortalama l/100 km × Litre fiyatı ÷ 100
LPG kilometre maliyeti = (LPG l/100 km × LPG fiyatı + Benzin l/100 km × Benzin fiyatı) ÷ 100
Elektrikli kilometre maliyeti = Faturalandırılan kWh/100 km × Elektrik birim fiyatı ÷ 100
Yıllık enerji gideri = Kilometre maliyeti × Yıllık kilometre
Tüketim varsayımları: benzinli 7,0 litre; tam hibrit 4,8 litre benzin; dizel 5,0 litre; LPG’li 8,5 litre LPG ve 0,3 litre benzin; elektrikli ise faturaya yansıyan 18 kWh/100 km. Elektrikli örneğinde şarj gideri hesabına esas enerji zaten faturalandırılan miktardır.
Sonuç, yakıt türlerinin değişmez sıralamasını göstermez. Varsayımlar değiştiğinde farklar da değişir. Elektrikli örneğinde aynı tüketimin iki farklı şarj fiyatıyla ne kadar farklı maliyet oluşturduğu özellikle dikkat çekicidir. Gerçek hesabınıza varsa şarj hizmeti, abonelik ve diğer ücretleri de ekleyin.
Enerji tasarrufuna göre geri dönüş kilometresi = Ek satın alma bedeli ÷ Kilometre başına tasarruf
Yukarıdaki varsayımsal benzinli ile hibrit arasında 100 kilometrede 132 TL, kilometrede 1,32 TL fark vardır. Hibrit için 200.000 TL daha fazla ödendiği kabul edilirse, yalnızca enerji tasarrufuyla fiyat farkının karşılanması yaklaşık 151.500 kilometre gerektirir.
Bu basit hesap, yakıt fiyatlarının sabit kaldığını varsayar. Finansman, bakım, vergi, sigorta, olası onarım ve ikinci el değeri farklarını içermez. Dolayısıyla gerçek geri dönüş süresi farklı olabilir. Ayrıca araçların donanımı, konforu ve güvenliği eşit olmayabilir; fiyat farkının tamamı motor sisteminden kaynaklanmayabilir.
Satın alma farkı büyüdükçe yıllık kilometre daha belirleyici olur. Mevcut aracınız sorunsuz ve ihtiyacınızı karşılıyorsa, sadece daha düşük tüketim için araç değiştirmenin toplam maliyetini ayrıca değerlendirin.
Örneğin günde 60 kilometreyi açık yolda kesintisiz tamamlamak ile aynı mesafeyi büyükşehir trafiğinde çok sayıda kısa yolculuğa bölmek, farklı motorları avantajlı hâle getirebilir. Günlük kilometreyi yazarken yolculuk başına mesafeyi ve trafik durumunu da belirtin.
Sıfır araçta motor seçeneklerini aynı veya benzer donanımla karşılaştırın. İndirim, takas desteği ve finansmanla oluşan gerçek ödeme tutarını öğrenin. İkinci elde satın alma bütçesinin tamamını araca ayırmadan ilk bakım, lastik ve gerekli onarımlar için pay bırakın. Bu pay, araca yapılmış bağımsız kontrolün sonucuna göre belirlenmelidir.
Yaşadığınız yerde ilgili motor, otomatik şanzıman veya hibrit sistem için servis erişimini de araştırın. Parça bekleme süresi ve servise ulaşmak için yapacağınız yol, kullanım maliyetini etkileyebilir. Güvenlik donanımını ve ailenizin gerçek alan ihtiyacını karşılamayan bir seçeneği, yalnızca daha düşük tüketimi için tercih etmeyin.
Kastamonu gibi soğuk kış koşullarında araç seçerken yazın yapılan tek bir test yerine kış kullanımını da değerlendirin. Özellikle sabah kısa mesafe, rampalı güzergâh ve yoğun kabin ısıtması, katalog değerinden uzaklaşmayı açıklayabilir. Bunun için bütün modellere uygulanacak sabit bir “kışın şu kadar litre artar” rakamı kullanmak doğru olmaz.
Aracı uzun süre rölantide bekleterek ısıtmak yakıt tüketir. Görüş ve cam temizliği sağlandıktan sonra, kullanım kılavuzunun önerileriyle uyumlu sakin sürüş tercih edilmelidir. Elektriklide destekleniyorsa şarja bağlı ön iklimlendirme kullanılabilir; satın alınan elektriğin maliyetini de hesaba katın.
İkinci elde tüketim kadar bakım ve kullanım biçimi de önemlidir:
Az yakıt için seçilen bir otomobilde kötü durumdaki şanzıman, planlanan tasarrufun önemli bölümünü tüketebilir. Bu nedenle test sürüşünü yalnızca birkaç dakikalık düzgün yolda tamamlamayın.
Bazı önceki nesil PureTech 1.0/1.2 motorlar için üretici, yağ tüketimi ve triger kayışının erken bozulmasıyla ilgili destek açıklamıştır. Bu bilgi güncel veya eski bütün 1.2 motorların aynı yapıda olduğu anlamına gelmez. İlgili motor kodu ve servis geçmişini araştırın; Türkiye’ye uygulanacak kapsamı ayrıca doğrulayın. Kaynak: Stellantis, 7 Mayıs 2025
Tek bir batarya yüzdesi, bütün araçlarda aynı ölçüm yöntemiyle üretilmiş olmayabilir. Kontrol raporunun neyi ölçtüğünü ve hangi koşullarda alındığını öğrenin.
Örnek: 620 kilometre sonunda alınan yakıt 34 litre ise tüketim, 34 ÷ 620 × 100 = 5,48 l/100 km olur. Birden çok depoda hesabı tüketim ortalamalarının basit ortalamasıyla değil, toplam litre ÷ toplam kilometre × 100 ile yapın.
LPG dolumlarında sıcaklık ve dolum koşulları farklılık yaratabilir; daha uzun dönem ve çoklu dolum daha anlamlıdır. Aynı dönemde kullanılan benzini de kaydedin. Elektrikli ve plug-in hibritte şarj miktarını, yakıtı ve mesafeyi aynı takip döneminde ölçün; başlangıç/bitiş batarya seviyesindeki büyük farkı göz ardı etmeyin.
Şu bilgileri birlikte tutun: model yılı, motor, şanzıman, şehir, güzergâh, ortalama hız, dış sıcaklık, yolcu/yük ve klima kullanımı. Böylece başka bir sürücünün kendi koşullarıyla karşılaştırabileceği veri üretirsiniz.
Sürüş biçimi, hız ve araç üzerindeki yükün tüketim üzerindeki etkileri resmî enerji verimliliği rehberlerinde de açıklanır. Kaynak: FuelEconomy.gov sürüş önerileri
Lastikte yazan azami basıncı normal kullanım hedefi olarak almayın; araç üzerindeki etikete ve kullanım kılavuzuna bakın. Motor arıza lambası veya belirgin çalışma sorunu varsa bunu yalnızca yüksek tüketim olarak değerlendirmeyin; nedenini kontrol ettirin. Kaynak: FuelEconomy.gov bakım ve lastik basıncı
Tercihi üç ölçüyle tamamlayın: İhtiyaçlarınıza uygun gövde, güzergâhınıza uygun motor ve bütçenize uygun toplam maliyet. Bu üçü birlikte karşılandığında düşük tüketim günlük hayatta anlamlı bir tasarrufa dönüşür.
Araç arıyorsanız bütçenizi, yıllık kilometrenizi, otomatik/manuel tercihinizi ve alan ihtiyacınızı yazarak sorabilirsiniz. Gerçek koşullarıyla paylaşılan deneyimler, benzer kullanım yapan üyelerin daha bilinçli karar vermesine yardımcı olur.
Türkiye’de ekonomik otomobil seçmek için üç soruyu birlikte yanıtlamak gerekiyor: Aracı nerede kullanacaksınız, yılda kaç kilometre yapacaksınız ve toplam bütçeniz ne kadar? İstanbul’un dur-kalk trafiğinde avantajlı olan bir motor, sürekli otoyolda aynı farkı yaratmayabilir. LPG’li bir otomobil litre olarak daha fazla tüketirken kilometre başına daha ekonomik olabilir.
Bu rehber, Türkiye’de satılan veya ikinci el piyasasında karşılaşılan seçenekleri; motor, şanzıman, kullanım koşulları ve toplam maliyet açısından değerlendiriyor.
Kısa Cevap: Hangi Az Yakan Araba Kimin İçin Mantıklı?
- Yoğun şehir içi ve otomatik vites: Toyota Yaris Hybrid, Honda Jazz e:HEV ve Opel Corsa Hybrid ilk değerlendirilebilecek seçenekler arasında.
- Aile kullanımı ve sedan ihtiyacı: Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid, tüketim ile kullanım alanını birlikte değerlendirmek isteyenler için güçlü bir aday.
- Küçük otomobil ve karma kullanım: Suzuki Swift 1.2 SHVS CVT, Renault Clio TCe 115 EDC ve Škoda Fabia 1.0 TSI DSG karşılaştırılabilir.
- Düzenli uzun yol ve yüksek kilometre: Bakımlı Fiat Egea Multijet, Renault Megane Sedan dCi/Blue dCi ve Ford Focus dizel seçenekleri ikinci elde araştırılabilir.
- Düşük kilometre maliyeti ve LPG: Dacia Sandero/Stepway ECO-G ailesi, uygun versiyon ve satın alma fiyatıyla dikkate değer.
- SUV tercihi: Toyota C-HR Hybrid ve ikinci elde Yaris Cross Hybrid, ekonomik SUV arayışında incelenebilir.
- Evde veya iş yerinde uygun maliyetle şarj: Küçük ve verimli bir elektrikli otomobil, enerji giderinde avantaj sağlayabilir.
Tek bir otomobili herkes için en ekonomik ilan etmek doğru değildir. En mantıklı seçim, sizin güzergâhınızda sağlayacağı tasarrufun satın alma ve bakım giderleriyle birlikte değerlendirilmesiyle ortaya çıkar.
Rehberdeki Veriler Nasıl Değerlendirildi?
Araştırma tarihi: 7 Ekim 2026. Sayısal model verilerinde Türkiye’ye ait üretici broşürleri, resmî model ve emisyon sayfaları kullanıldı. Škoda Fabia örneğinde Türkiye’deki yetkili satıcının teknik tablosundan yararlanıldı. Güncel sıfır araçlarla önceki yıllara ait ikinci el seçenekleri ayrıca belirtildi.Resmî tüketim değerleri WLTP birleşik ölçümleridir; Türkiye’de yapılmış toplu kullanıcı ölçümü anlamına gelmez. Bağımsız test örneği kendi koşullarıyla aktarılmıştır. Maliyet hesaplarında kullanılan fiyatlar ve tüketimler ise açıkça belirtilen varsayımlardır. Liste, bütün modelleri kapsayan kesin bir tüketim sıralaması olarak okunmamalıdır.
Az Yakan Araba Ne Demek? Litre ile Maliyet Arasındaki Fark
Bir otomobili ekonomik yapan yalnızca 100 kilometrede tükettiği yakıt değildir. Üç farklı ölçüyü ayırmak gerekir:- Tüketim: Benzinli ve dizelde l/100 km, elektriklide kWh/100 km.
- Yakıt veya enerji maliyeti: Kullanılan miktarın yakıt/elektrik birim fiyatıyla çarpılması.
- Toplam sahip olma maliyeti: Satın alma, finansman, değer kaybı, vergi, sigorta, bakım, lastik, onarım ve enerji giderleri.
Örneğin LPG’li bir otomobilin litre tüketimi, benzinli kullanımına göre daha yüksek olabilir. Buna rağmen LPG’nin litre fiyatı uygun olduğunda kilometre maliyeti düşebilir. Öte yandan çok az tüketen fakat daha pahalı satın alınan bir araç, yılda az kilometre yapan sürücüde fiyat farkını uzun süre karşılayamayabilir.
Bu nedenle “en az yakan araba” ile “bana en az masraf çıkaracak araba” sorularını birlikte sorun. Özellikle ikinci elde aracın gerçek kondisyonu, katalogdaki küçük tüketim farklarından daha büyük önem taşıyabilir.
Fabrika Verisi ile Gerçek Yakıt Tüketimi Neden Farklı?
WLTP, otomobilleri belirli test koşullarında karşılaştırmayı sağlayan standart bir ölçüm yöntemidir. Eski NEDC yönteminden daha gerçekçi koşullar içerir; yine de sizin trafiğinizi, yol eğiminizi, hava sıcaklığınızı ve sürüş biçiminizi birebir temsil etmez. Bu yüzden eski bir modelin NEDC verisini yeni bir modelin WLTP verisiyle doğrudan kıyaslamak yanıltıcı olabilir. Kaynak: Renault Türkiye WLTP açıklamasıGerçek kullanımda özellikle şu değişkenler sonucu etkiler:
- Yolculuğun uzunluğu ve motorun çalışma sıcaklığına ulaşması.
- Trafikte bekleme süresi, ortalama hız ve sık hızlanma.
- Otoyol hızı, karşı rüzgâr ve yolun eğimi.
- Yolcu, bagaj, tavan kutusu ve lastik özellikleri.
- Klima, kabin ısıtması ve dış ortam sıcaklığı.
Bir yol bilgisayarında görülen düşük değer, tüm yılın ortalamasını göstermeyebilir. Sıcak motorla yapılan sakin bir şehirler arası yolculuk ile kışın her gün birkaç kilometrelik kullanım farklı sonuç verir.
Üretici verisini karşılaştırma başlangıcı, kendi kullanımınıza benzer uzun dönem ölçümleri ise satın alma kararının tamamlayıcısı olarak değerlendirin.
Türkiye’de Az Yakan Otomobiller: Resmî Tüketim Örnekleri
Aşağıdaki değerler belirtilen motor ve şanzımanlara aittir. Aynı modelin başka motoru, eski model yılı veya farklı jantı aynı tüketimi sunmak zorunda değildir. Küçük hacimli araçlarla sedan ve SUV’lar farklı ihtiyaçlara cevap verdiğinden tablo, sınıflar arasında birincilik sıralaması oluşturmaz.| Model ve versiyon | WLTP birleşik, l/100 km | Türkiye belgesi |
|---|---|---|
| Toyota Yaris 1.5 Hybrid 116/130 e-CVT | 3,9 | Teknik tablo, Haziran 2026 |
| Honda Jazz 1.5 e:HEV Elegance / Crosstar | 4,5 / 4,8 | Honda Türkiye |
| Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid e-CVT | 4,5–4,7 | Teknik tablo, Ocak 2026 |
| Opel Corsa 1.2 Hybrid 110 / 145 e-DCT6 | 4,5 / 4,6 | Opel Türkiye emisyon tablosu |
| Suzuki Swift 1.2 SHVS CVT | 4,8 | Suzuki Türkiye teknik broşürü |
| Renault Clio 1.2 TCe 115 EDC | 5,0–5,3 | Renault Türkiye, Ekim 2026 |
| Škoda Fabia 1.0 TSI 115 PS DSG | 5,2 | Yetkili satıcı teknik tablosu |
| Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT | 4,5–4,7 | Toyota Türkiye, Ekim 2026 |
Tablodaki değerleri gerçek kullanım garantisi olarak değerlendirmeyin. Satın alacağınız aracın model yılı, motor gücü, donanımı ve homologasyon değerini teklif üzerindeki araçla eşleştirin. Bazı üretici sayfaları önceki yıllara ait versiyonları da içerebilir; sıfır araç stok ve satış durumunu ayrıca teyit edin.
Toyota Yaris Hybrid: Şehir İçinde Tüketim Önceliği
Yaris Hybrid, küçük gövdesi ve tam hibrit sistemiyle yoğun şehir içi kullanım için mantıklı bir başlangıç noktasıdır. Trafikte sık yavaşlama ve yeniden hareket etme koşullarında hibrit sistemin avantajından yararlanabilir. Otomatik vites isteyen ve büyük bagaj ihtiyacı bulunmayan sürücüler için değerlendirilmelidir.Satın almadan önce arka koltuğu, çocuk koltuğu yerleşimini ve günlük bagajınızı deneyin. Tüketim için tercih ettiğiniz küçük otomobil, ailenizin alan ihtiyacını karşılamıyorsa ek araç ihtiyacı doğurabilir. Yaris’i daha büyük bir otomobille yalnızca litre üzerinden karşılaştırmak yeterli değildir.
Honda Jazz e:HEV: Küçük Gövdede Kullanışlılık
Jazz e:HEV, şehir içi ekonomiyle birlikte kabin kullanımını önemseyenlerin değerlendirebileceği bir alternatiftir. Elegance ve Crosstar versiyonlarının resmî tüketimleri farklıdır; iki donanımı aynı rakamla değerlendirmemek gerekir.Pratik kullanım açısından arka koltuk düzenini ve bagajın biçimini kendi eşyalarınızla inceleyin. İkinci elde hibrit sistem kontrolü, bakım kayıtları ve aracın önceki kullanım koşulları önemlidir. Kararı, satın alma fiyatı ile günlük kullanım kolaylığını birlikte değerlendirerek verin.
Toyota Corolla Sedan Hybrid: Aile İçin Ekonomik Sedan
Corolla Sedan 1.8 Hybrid, küçük hatchback yerine sedan isteyen ve şehir içinde de önemli kilometre yapan ailelerin karşılaştırma listesinde bulunmalıdır. Tam hibrit motor ile e-CVT birlikteliği, otomatik kullanım kolaylığı sağlar.Burada kritik ayrım motor seçimidir: Corolla 1.5 benzinli ile Corolla 1.8 Hybrid aynı tüketim karakterine sahip değildir. İlan başlığında yalnızca “Corolla otomatik” yazması yeterli bilgi sağlamaz. Bagaj açıklığı, arka koltuk alanı ve donanım ihtiyaçlarınızı kontrol edin; hibritin fiyat farkını kendi yıllık kilometrenizle hesaplayın.
Opel Corsa Hybrid: Küçük Otomatikte Alternatif
Corsa’nın 48V Hybrid ve e-DCT6 kombinasyonu, klasik benzinli versiyonlarından ayrı değerlendirilmelidir. Türkiye tablosunda 110 ve 145 adlandırmalarıyla yer alan seçeneklerin birleşik tüketimleri de birbirinden farklıdır.Bu sistem, uygun koşullarda kısa süreli elektrikli hareket sağlayabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bütün 48V sistemleri yalnızca marş desteği sunan tek bir teknoloji gibi düşünmeyin. Satın alırken motor kodunu, şanzımanı ve model yılını doğrulayın. Kaynak: Opel Türkiye hibrit sistem tanıtımı
Suzuki Swift SHVS CVT: Hafif Hibrit ve Küçük Otomobil
Swift’in SHVS sistemi, Yaris veya Jazz’daki tam hibrit yapı ile aynı değildir. Türkiye broşüründeki 1.2 motor ve CVT kombinasyonu için birleşik tüketim 4,8 l/100 km olarak açıklanır; başka ülkelerdeki manuel versiyonların rakamları bu araca doğrudan aktarılmamalıdır.Küçük otomobil arayanların şehir içi pratiklik, park kolaylığı ve tüketimi birlikte değerlendirmesi için uygundur. Bunun karşılığında bagaj ve arka koltuk ihtiyaçlarını dikkatle sınamak gerekir. “Hibrit” yazısına bakarak bütün hibrit modellerde aynı şehir içi tasarrufu beklemeyin.
Renault Clio TCe 115 EDC: Güncel Motoru Doğru Tanıyın
Güncel Türkiye ürününde yer alan 1.2 TCe 115 ve çift kavramalı EDC kombinasyonu, önceki Clio’nun 1.0 TCe X-Tronic seçeneğiyle aynı değildir. Eski modelin tüketimini veya şanzıman yorumlarını yeni motora aynen taşımak sağlıklı sonuç vermez.Karma kullanım yapan ve otomatik küçük otomobil isteyenler için değerlendirme listesinde bulunabilir. Yoğun trafik, yokuş ve dolu araç koşullarını test sürüşünde deneyin. Yurt dışında tanıtılan bir Clio motorunun Türkiye’de aynı tarihte satışta olduğunu varsaymayın; güncel Türkiye motor listesine bakın. Kaynak: Renault Türkiye güç aktarma sistemleri
Škoda Fabia 1.0 TSI DSG: Karma Kullanım İçin Benzinli Seçenek
Fabia 1.0 TSI 115 PS DSG, turbo benzinli ve otomatik bir küçük otomobil arayanların karşılaştırabileceği modellerdendir. Yetkili satıcının tablosundaki birleşik değer 5,2 l/100 km’dir.Uzun yol ile şehir içini birlikte kullanan sürücüler, tüketimin yanında bagajı ve sürüş konforunu da değerlendirmelidir. İkinci elde otomatik şanzımanın soğuk ve sıcak davranışı, bakım geçmişi ve arıza kayıtları incelenmelidir. DSG adı altında farklı uygulamalar bulunduğundan, değerlendirme satın alınacak aracın şanzıman koduyla yapılmalıdır.
Az Yakan Benzinli Arabalarda Nelere Bakılmalı?
Hibritin satın alma fiyatı bütçenizi aşıyorsa, uygun fiyatlı ve ihtiyacınıza yeterli bir benzinli otomobil toplam maliyet açısından daha mantıklı olabilir. Yıllık kilometresi düşük sürücü, yalnızca tüketim farkı için bütçesini gereğinden fazla büyütmemelidir.Küçük motor hacmi tek başına düşük tüketim garantisi vermez. Ağır gövde, kısa yolculuklar ve sık hızlanma, turbo benzinlinin avantajını azaltabilir. Atmosferik motor da kendiliğinden daha ekonomik değildir; şanzıman oranı ve aracın ağırlığı sonuçta belirleyicidir.
Örneğin Türkiye’deki güncel i20 broşüründe 1.0 T-GDI 90 PS motorun manuel ve DCT seçenekleri için birleşik değer 6,3 l/100 km olarak yer alır. Eski model yıllarına veya başka ülkelerin versiyonlarına ait daha düşük rakamları bu araçla karıştırmamak gerekir. Kaynak: Hyundai Türkiye i20 broşürü, Temmuz 2026
İkinci elde Peugeot 208’in 1.2 PureTech EAT8 gibi benzinli seçenekleri de incelenebilir. Ancak üretici emisyon tablosunda bir versiyonun bulunması, güncel sıfır satışının devam ettiğini tek başına kanıtlamaz. Türkiye tablosunda Active Prime 100 HP EAT8 için 5,5 l/100 km değeri bulunur. Motor nesli ve bakım geçmişi ayrıca değerlendirilmelidir. Kaynak: Peugeot Türkiye emisyon tablosu
Az Yakan Dizel Arabalar: Uzun Yolda İkinci El Seçenekleri
Dizel otomobiller, düzenli uzun yol yapan ve yüksek kilometre kat eden sürücüler için hâlâ araştırılmaya değer. Ancak ekonomik dizel seçerken yalnızca motorun tüketimine bakmak yeterli değildir. Enjektör, turbo, egzoz arıtma sistemi ve otomatik şanzımanın durumu toplam maliyeti ciddi biçimde etkileyebilir.Aşağıdaki seçenekler, özellikle ikinci el araştırma listesi olarak değerlendirilmelidir. Motor güçleri, şanzımanlar ve emisyon donanımları model yılına göre değişir.
| Model ailesi | Araştırılabilecek dizel motor | Alımda öncelik |
|---|---|---|
| Fiat Egea Sedan | 1.3 Multijet / 1.6 Multijet | Bakım, kullanım geçmişi, DPF ve şanzıman |
| Renault Clio IV / V | 1.5 dCi / Blue dCi | Nesil, emisyon sistemi ve bakım kayıtları |
| Renault Megane Sedan IV | 1.5 dCi / Blue dCi | Manuel/EDC ayrımı, DPF, varsa SCR |
| Ford Focus III / IV | 1.5 TDCi / EcoBlue | Nesle özgü motor ve otomatik şanzıman |
| Peugeot 208 / 308 | 1.5 BlueHDi | Motor üretim dönemi ve servis işlemleri |
| Volkswagen Golf VII / Seat Leon III | 1.6 TDI | Şanzıman, egzoz sistemi ve kullanım geçmişi |
Model isimleri aynı motor ve şanzıman yapısının bütün yıllarda kullanıldığı anlamına gelmez. Egea ailesinin farklı motorları ve Megane Sedan’ın Blue dCi seçenekleri, Türkiye’ye ait dönem belgelerinde görülebilir. Fiat Türkiye dönem kataloğu · Renault Türkiye Megane Sedan dönem broşürü
Egea’da 1.3 ve 1.6 Multijet’i karşılaştırırken dolu araç, rampa ve sollama ihtiyacınızı dikkate alın. Daha düşük tüketim beklentisiyle seçilen motorun günlük yükünüz altında yeterli performans sunması da gerekir. Megane Sedan’da ise manuel ve EDC seçeneklerini aynı araç kabul etmeyin; satın alma bedeli ve şanzıman kondisyonu karşılaştırmayı değiştirebilir. Bunlar kullanım ihtiyacına göre değerlendirme noktalarıdır; bütün araçlarda geçerli bir tüketim üstünlüğü iddiası değildir.
Clio V’nin önceki dizel seçenekleri ve Golf VII/Leon III’ün 1.6 TDI motorları dönem belgelerinde doğrulanabilir. Güncel modellerin aynı motorla sıfır satışta olduğunu varsaymadan model yılına göre araştırın. Renault Türkiye Clio, 2020 · Volkswagen Golf VII motor arşivi · Seat Türkiye Leon, 2019
Kısa Mesafede Dizel Neden Daha Dikkatli Değerlendirilmeli?
Birçok modern dizelde bulunan partikül filtresi, uygun koşullarda biriken kurumun yakılmasıyla temizlenir. Sürekli kısa mesafe ve motor yeterince ısınmadan biten yolculuklar, bu sürecin tamamlanmasını zorlaştırabilir. Bu durum bütün dizellerin mutlaka arızalanacağı anlamına gelmez; ancak güzergâhın motorla uyumunu önemsemek gerekir. Kaynak: Ford kullanım kılavuzu, DPF açıklamasıHer gün kesintisiz şehirler arası yol yapan bir sürücü ile aynı kilometreyi onlarca kısa yolculukla tamamlayan sürücünün ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle “Yılda 20 bin kilometreyi geçen herkes dizel almalı” gibi sabit bir kural kullanmayın. Yolculukların süresi ve bakım gideri de hesaba katılmalıdır.
Dizel Alırken Motor Adı Kadar Üretim Dönemi Önemli
Stellantis, bazı önceki nesil 1.5 BlueHDi motorlarda eksantrik zinciriyle ilgili sorunlar için Avrupa’da özel destek açıklamıştır. Bu bilgi bütün BlueHDi motorların aynı kapsamda olduğunu göstermez. Satın alınacak aracın şasi numarası, üretim dönemi ve yapılan servis işlemleri kontrol edilmelidir; Türkiye’deki destek koşulları ayrıca yetkili servisten öğrenilmelidir. Kaynak: Stellantis, 3 Temmuz 2025Bakımlı ve kullanımınıza uygun bir dizel, düşük katalog değerine sahip fakat geçmişi belirsiz bir otomobilden daha iyi bir tercih olabilir.
Az Yakan LPG’li Arabalar: Litre Yerine Kilometre Maliyetini Hesaplayın
Türkiye’de LPG, ekonomik otomobil arayışında ayrı değerlendirilmesi gereken bir seçenektir. LPG’li aracın litre tüketimini, benzinli veya dizelin litre tüketimiyle yan yana koymak tek başına doğru maliyet karşılaştırması sağlamaz. Yakıtların litre fiyatları ve litre başına enerji içerikleri farklıdır.LPG’nin ekonomik olup olmadığını belirlemek için LPG tüketiminin yanına benzin tüketimini de ekleyin. Sistem, ilk çalıştırmada veya çalışma stratejisine göre belirli koşullarda benzin kullanabilir. Özellikle kısa yolculuklarda bu miktarın toplam gider içindeki payı büyüyebilir. Bazı doğrudan enjeksiyonlu motorlara yönelik dönüşümlerde de benzin kullanımı önem taşır; kit üreticisinin ilgili motor için verdiği bilgiyi inceleyin.
Dacia Sandero ve Stepway ECO-G
Fabrika çıkışlı çift yakıtlı ECO-G seçenekleri, LPG isteyenlerin ilk araştırabileceği ailelerdendir. Güncel Türkiye teknik sayfasında Sandero Stepway Eco-G 120 auto, 1.2 motor ve altı ileri EDC otomatik şanzımanla yer alır. İkinci elde karşılaşılan önceki 1.0 ECO-G 100 manuel ile aynı kombinasyon değildir. Kaynak: Dacia Türkiye teknik tabloDacia’nın Türkiye kampanya açıklaması, Sandero Stepway ailesi için benzin ve LPG kullanımını kapsayan 5,6–7,3 l/100 km tüketim aralığını verir. Bu aralık tek bir yakıtla elde edilen gerçek kullanıcı ortalaması gibi okunmamalıdır. Satın alınacak versiyonun benzin ve LPG verilerini ayrı öğrenin. Kaynak: Dacia Türkiye kampanya açıklaması
Sonradan LPG Takılmış Araçta Kontrol Edilecekler
İkinci elde LPG’li sedanlar bütçe açısından değerlendirilebilir. Ancak motorun uygunluğu, kitin tipi, montaj kalitesi ve ayarı en az araç modeli kadar önemlidir. Kontrol sırasında şunlara bakılmalıdır:- Motorun benzinde ve LPG’de ayrı ayrı düzgün çalışması.
- Soğuk çalıştırma, LPG’ye geçiş ve sıcak yeniden çalıştırma.
- Ateşleme sistemi, yakıt düzeltmeleri ve gerektiğinde kompresyon.
- Motorun bakım planında yer alıyorsa supap kontrol/ayar kayıtları.
- Tankın, bağlantıların ve sistem bakım belgelerinin durumu.
LPG tasarrufunu hesaplarken dönüşüm bedelini, LPG bakımını ve kullanılan benzini dışarıda bırakmayın. Mevcut aracınıza dönüşüm düşünüyorsanız amortisman hesabında karşılaştırma bedeli, yeni otomobilin fiyatı yerine dönüşümün toplam gideri olmalıdır.
LPG’li sedan arayanlar ikinci elde Honda Civic ECO gibi seçenekleri de inceleyebilir. Ancak önceki 1.6 i-VTEC ECO ile sonraki 1.5 VTEC Turbo ECO’yu aynı motor ve LPG sistemi gibi değerlendirmeyin. İlgili neslin teknik belgesini, montaj/bakım kayıtlarını ve motorun iki yakıtla çalışma durumunu kontrol edin. Kaynak: Honda Türkiye Civic ECO dönem broşürü
Az Yakan SUV Arayanlar İçin Doğru Yaklaşım
SUV isteyen sürücü, yakıt tüketimi konusunda önce kendi ihtiyaçlarını netleştirmelidir. Yüksek oturma pozisyonu, bagaj, yerden yükseklik veya dört tekerlekten çekiş farklı önceliklerdir. Bunların hepsini aynı anda karşılayan araç, küçük şehir otomobilinin tüketimini her koşulda sunmayabilir.Toyota C-HR Hybrid, ekonomik kullanım hedefleyenlerin inceleyebileceği güncel hibrit SUV seçeneklerindendir. Ancak tasarım, arka görüş, arka koltuk ve bagaj ihtiyacınıza uygunluğu test edilmelidir. Düşük tüketim, kullanım alanı beklentinizi tek başına karşılamaz.
İkinci elde Toyota Yaris Cross Hybrid de araştırılabilir. Türkiye’nin 21 Ocak 2025 tarihli emisyon tablosunda farklı versiyonlar için 4,5–4,8 l/100 km birleşik değerleri bulunur. Bunlar belirtilen dönem ve donanımlara aittir; güncel sıfır satış veya stok garantisi değildir. Kaynak: Toyota Türkiye, 2025 emisyon tablosu
4x4 gerçekten gerekiyorsa ekonomik modelleri aynı çekiş ihtiyacı içinde karşılaştırın. Önden çekişli küçük bir hibrit ile daha büyük bir 4x4 SUV’un tüketimini tek başına yarıştırmak, doğru araç seçimini zorlaştırır. Kar ve buzda lastik seçimi de çekiş sistemi kadar dikkatle değerlendirilmelidir.
Hibrit Arabalar Gerçekten Az Yakar mı?
Hibrit sistemler, uygun kullanımda yakıt tüketimini azaltabilir. Ancak hibrit ifadesi farklı teknolojileri kapsar.Tam Hibrit: Dur-Kalk Kullanımında Güçlü Aday
Tam hibritte benzinli motor ve elektrikli sistem birlikte çalışır. Araç uygun koşullarda yalnızca elektrik motoruyla ilerleyebilir; yavaşlama sırasında enerjinin bir kısmı geri kazanılır. Haricî şarj gerektirmeyen bu sistemin kullandığı enerji, sonuçta yakıttan ve hareket sırasında geri kazanılan enerjiden gelir. Kaynak: Toyota Türkiye hibrit sistem açıklamasıŞehir içindeki avantajın otoyolda aynı ölçüde devam etmesini beklemeyin. Sürekli yüksek hızda aerodinamik direnç büyür; frenle geri kazanılabilecek enerji ve düşük hızda elektrikli kullanım fırsatı azalır.
Hafif Hibrit: Sistemden Sisteme Değişen Katkı
Hafif hibritler, elektrik desteğinin gücü ve kullanım şekli bakımından farklıdır. Suzuki Swift’in SHVS sistemi motoru destekleyen bir yapı sunarken, bazı 48V ve elektrik motoru entegre şanzımanlı sistemler kısa süreli elektrikli hareket sağlayabilir. Hibrit etiketinden önce sistemin nasıl çalıştığını ve seçtiğiniz versiyonun tüketimini inceleyin. Kaynak: Suzuki Türkiye hibrit teknolojisiBağımsız Test Örneği: Şehir İçi ile Otoyol Farkı
ADAC’ın Haziran 2025 testinde, Almanya versiyonu Toyota Yaris Hybrid 130 Style Plus için şu sonuçlar raporlanmıştır:| ADAC test koşulu | Tüketim, l/100 km |
|---|---|
| Şehir içi | 3,6 |
| Şehir dışı | 4,3 |
| Otoyol | 6,7 |
| Test ortalaması | 4,9 |
Kaynak: ADAC Yaris Hybrid 130 testi
Bu sonuçlar Türkiye kullanıcı ortalaması veya Türkiye versiyonunun kesin tüketimi değildir. Test edilen donanım ve test yöntemi farklıdır. Örneğin değeri, aynı otomobilde bile şehir içi ile otoyol tüketiminin belirgin biçimde değişebildiğini göstermesidir. ADAC’ın şehir dışı kategorisini, her otoyol hızı için geçerli “uzun yol tüketimi” şeklinde yorumlamamak gerekir.
Elektrikli Arabalar Daha Ekonomik mi?
Elektrikli otomobillerin enerji gideri, uygun şarj koşullarında düşük olabilir. Ancak ekonomiyi belirleyen yalnızca aracın tüketimi değildir; elektriğin hangi tarifeden alındığı ve nerede şarj edildiği de önemlidir. Evde şarj, iş yerindeki şarj ve ücretli hızlı şarj farklı maliyetler doğurabilir.Türkiye’ye ait resmî belgelerden iki küçük otomobil örneği:
| Model ve versiyon | WLTP birleşik enerji tüketimi | Türkiye belgesi |
|---|---|---|
| Hyundai INSTER 42 kWh Dynamic | 14,3 kWh/100 km | Hyundai Türkiye broşürü |
| Hyundai INSTER 49 kWh Advance / Cross Advance | 15,1 kWh/100 km | Hyundai Türkiye broşürü |
| BYD Dolphin, belirtilen Türkiye versiyonu | 15,9 kWh/100 km | BYD Türkiye teknik broşürü |
Elektrikli otomobilde şu sorulara cevap vermeden yalnızca düşük enerji gideriyle karar vermeyin:
- Düzenli ve erişilebilir bir şarj noktanız var mı?
- Uzun yol güzergâhınızda şarj durakları uygun mu?
- Kışın ve yüksek hızda menzil ihtiyacınız karşılanıyor mu?
- Satın alma fiyatı, sigorta, lastik ve değer kaybı bütçenize uyuyor mu?
- İkinci elde batarya durumu ve garanti koşulları doğrulanabiliyor mu?
Maliyet hesabında faturalandırılan enerji miktarını kullanın. Araç göstergesindeki tüketim ile sayaçtan veya istasyondan alınan enerji aynı olmayabilir. Resmî enerji verilerinin ölçüm kapsamını inceleyin; şarj kaybını içerip içermediğini kontrol etmeden aynı kalemi iki kez eklemeyin.
Şarj Edilebilir Hibritin Düşük Litre Verisi Nasıl Okunmalı?
Plug-in hibrit, dışarıdan şarj edilebilen hibrit otomobildir. Düzenli şarj ve kullanımınıza yeterli elektrikli sürüş mesafesi varsa benzin tüketimi çok düşük olabilir. Şarj alışkanlığı değiştiğinde sonuç da değişir.Örneğin BYD Türkiye’nin SEAL U DM-i 1.5L açıklamasında 0,7 l/100 km yakıt ve 16,9 kWh/100 km enerji tüketimi birlikte yer alır. Bu veriyi, haricî elektrik kullanmadan her uzun yolculukta 0,7 litre tüketilecekmiş gibi yorumlamayın. İlgili versiyonu, batarya kullanımını, şarj sıklığını ve testin ağırlıklı tüketim yaklaşımını birlikte değerlendirin. Kaynak: BYD Türkiye teknik belgeleri
Plug-in hibritte gider hesabına hem yakıtı hem satın alınan elektriği dahil edin. Yalnızca benzin litresine bakmak, elektrik giderini görünmez hâle getirir. Şarj imkanınız bulunmuyorsa aynı aracın dışarıdan şarj edilmeden kullanıldığı koşullardaki tüketimini ayrıca inceleyin.
Kilometre Başına Yakıt Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Hesaplamayı kendi güzergâhınız ve güncel birim fiyatınızla yapın:Benzin/dizel kilometre maliyeti = Ortalama l/100 km × Litre fiyatı ÷ 100
LPG kilometre maliyeti = (LPG l/100 km × LPG fiyatı + Benzin l/100 km × Benzin fiyatı) ÷ 100
Elektrikli kilometre maliyeti = Faturalandırılan kWh/100 km × Elektrik birim fiyatı ÷ 100
Yıllık enerji gideri = Kilometre maliyeti × Yıllık kilometre
Örnek Maliyet Tablosu: Bütün Fiyatlar Varsayımdır
Bu hesap güncel Türkiye pompa fiyatı, elektrik tarifesi veya belirli bir aracın ölçümü değildir. Yöntemi göstermek için benzin 60 TL/litre, motorin 62 TL/litre, LPG 32 TL/litre, uygun maliyetli şarj 5 TL/kWh ve alternatif hızlı şarj 14 TL/kWh kabul edilmiştir.Tüketim varsayımları: benzinli 7,0 litre; tam hibrit 4,8 litre benzin; dizel 5,0 litre; LPG’li 8,5 litre LPG ve 0,3 litre benzin; elektrikli ise faturaya yansıyan 18 kWh/100 km. Elektrikli örneğinde şarj gideri hesabına esas enerji zaten faturalandırılan miktardır.
| Varsayımsal kullanım | 100 km enerji gideri | 15.000 km/yıl enerji gideri |
|---|---|---|
| Benzinli | 420 TL | 63.000 TL |
| Tam hibrit | 288 TL | 43.200 TL |
| Dizel | 310 TL | 46.500 TL |
| LPG + başlangıç/destek benzini | 290 TL | 43.500 TL |
| Elektrikli, 5 TL/kWh şarj | 90 TL | 13.500 TL |
| Elektrikli, 14 TL/kWh şarj | 252 TL | 37.800 TL |
Sonuç, yakıt türlerinin değişmez sıralamasını göstermez. Varsayımlar değiştiğinde farklar da değişir. Elektrikli örneğinde aynı tüketimin iki farklı şarj fiyatıyla ne kadar farklı maliyet oluşturduğu özellikle dikkat çekicidir. Gerçek hesabınıza varsa şarj hizmeti, abonelik ve diğer ücretleri de ekleyin.
Az Yakan Araç İçin Ödenen Fiyat Farkı Ne Zaman Geri Döner?
Bir otomobilin daha az yakması, daha pahalı olan seçeneğe her koşulda geçilmesini haklı çıkarmaz. Önce enerji tasarrufunun satın alma farkını kaç kilometrede karşılayacağını hesaplayın:Enerji tasarrufuna göre geri dönüş kilometresi = Ek satın alma bedeli ÷ Kilometre başına tasarruf
Yukarıdaki varsayımsal benzinli ile hibrit arasında 100 kilometrede 132 TL, kilometrede 1,32 TL fark vardır. Hibrit için 200.000 TL daha fazla ödendiği kabul edilirse, yalnızca enerji tasarrufuyla fiyat farkının karşılanması yaklaşık 151.500 kilometre gerektirir.
- Yılda 15.000 kilometrede yaklaşık 10,1 yıl.
- Yılda 30.000 kilometrede yaklaşık 5,1 yıl.
Bu basit hesap, yakıt fiyatlarının sabit kaldığını varsayar. Finansman, bakım, vergi, sigorta, olası onarım ve ikinci el değeri farklarını içermez. Dolayısıyla gerçek geri dönüş süresi farklı olabilir. Ayrıca araçların donanımı, konforu ve güvenliği eşit olmayabilir; fiyat farkının tamamı motor sisteminden kaynaklanmayabilir.
Satın alma farkı büyüdükçe yıllık kilometre daha belirleyici olur. Mevcut aracınız sorunsuz ve ihtiyacınızı karşılıyorsa, sadece daha düşük tüketim için araç değiştirmenin toplam maliyetini ayrıca değerlendirin.
Kullanımınıza Göre Hangi Yakıt Türünü Seçmelisiniz?
| Kullanım profili | İlk karşılaştırılacak seçenekler | Kararı belirleyen unsur |
|---|---|---|
| Çok kısa yolculuk, düşük yıllık kilometre | Uygun fiyatlı benzinli, tam hibrit; şarj varsa elektrikli | Satın alma farkı ve soğuk kullanım |
| Yoğun şehir içi, düzenli kilometre | Tam hibrit, uygun LPG; şarj varsa elektrikli | Trafik, benzin/LPG gideri ve şarj fiyatı |
| Her gün kesintisiz şehirler arası yol | Verimli benzinli, bakımlı dizel, hibrit | Seyir hızı ve toplam maliyet |
| Sık uzun yol, yüksek yıllık kilometre | Dizel, uygun benzinli/LPG; şarj planıyla elektrikli | Bakım, menzil ve güzergâh |
| Aile ve geniş bagaj ihtiyacı | Sedan/hatchback hibrit, uygun dizel veya LPG | Gerçek alan ihtiyacı ve kondisyon |
| SUV ve 4x4 ihtiyacı | İhtiyacı karşılayan aynı sınıftaki motorlar | Çekiş, lastik, ağırlık ve tüketim |
Örneğin günde 60 kilometreyi açık yolda kesintisiz tamamlamak ile aynı mesafeyi büyükşehir trafiğinde çok sayıda kısa yolculuğa bölmek, farklı motorları avantajlı hâle getirebilir. Günlük kilometreyi yazarken yolculuk başına mesafeyi ve trafik durumunu da belirtin.
Bütçe Sınırlıysa Nasıl İlerlenmeli?
Önce aynı bütçedeki araçların kondisyonunu karşılaştırın. Temiz bir benzinli, yıpranmış bir dizelin beklenmedik onarım giderlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Daha yeni ve bakımlı bir küçük otomobil, yalnızca yakıt tüketimi için seçilen yaşlı bir üst sınıf araçtan toplamda daha ekonomik çıkabilir.Sıfır araçta motor seçeneklerini aynı veya benzer donanımla karşılaştırın. İndirim, takas desteği ve finansmanla oluşan gerçek ödeme tutarını öğrenin. İkinci elde satın alma bütçesinin tamamını araca ayırmadan ilk bakım, lastik ve gerekli onarımlar için pay bırakın. Bu pay, araca yapılmış bağımsız kontrolün sonucuna göre belirlenmelidir.
Yaşadığınız yerde ilgili motor, otomatik şanzıman veya hibrit sistem için servis erişimini de araştırın. Parça bekleme süresi ve servise ulaşmak için yapacağınız yol, kullanım maliyetini etkileyebilir. Güvenlik donanımını ve ailenizin gerçek alan ihtiyacını karşılamayan bir seçeneği, yalnızca daha düşük tüketimi için tercih etmeyin.
Kışın ve Kısa Mesafede Tüketim Nasıl Değişir?
Soğukta motorun çalışma sıcaklığına ulaşması daha uzun sürebilir; sürtünme, kabin ısıtması ve batarya koşulları enerji tüketimini etkileyebilir. Kısa mesafede bu etkiler, yolculuğun daha büyük bölümüne yayılır. Hibrit ve elektrikli araçlarda da kış tüketiminin yazla aynı kalması beklenmemelidir. Kaynak: ABD Enerji Bakanlığı, soğuk hava ve tüketimKastamonu gibi soğuk kış koşullarında araç seçerken yazın yapılan tek bir test yerine kış kullanımını da değerlendirin. Özellikle sabah kısa mesafe, rampalı güzergâh ve yoğun kabin ısıtması, katalog değerinden uzaklaşmayı açıklayabilir. Bunun için bütün modellere uygulanacak sabit bir “kışın şu kadar litre artar” rakamı kullanmak doğru olmaz.
Aracı uzun süre rölantide bekleterek ısıtmak yakıt tüketir. Görüş ve cam temizliği sağlandıktan sonra, kullanım kılavuzunun önerileriyle uyumlu sakin sürüş tercih edilmelidir. Elektriklide destekleniyorsa şarja bağlı ön iklimlendirme kullanılabilir; satın alınan elektriğin maliyetini de hesaba katın.
Otomatik mi Manuel mi Daha Az Yakar?
“Manuel her zaman daha az yakar” kabulü güncel otomobiller için evrensel değildir. Motor yönetimi, vites oranları ve şanzımanın çalışma yapısı sonucu değiştirebilir. Karşılaştırmayı aynı motorun resmî verileriyle yapın.İkinci elde tüketim kadar bakım ve kullanım biçimi de önemlidir:
- Çift kavramalı otomatik: Soğuk/sıcak kalkış, düşük hız ve yokuş davranışı incelenmeli; araca özgü bakım planı izlenmeli.
- Tork konvertörlü otomatik: Vites geçişleri, yağ kaçağı ve üreticinin ilgili şanzıman için bakım şartları kontrol edilmeli.
- Kayış/kasnaklı CVT: Uygun yağ kullanımı ve servis geçmişi araştırılmalı.
- Hibrit aktarım sistemleri: e-CVT adlandırmasının her markada aynı mekanik yapıyı ifade etmediği bilinmeli; geleneksel CVT ile otomatik olarak aynı kabul edilmemeli.
Az yakıt için seçilen bir otomobilde kötü durumdaki şanzıman, planlanan tasarrufun önemli bölümünü tüketebilir. Bu nedenle test sürüşünü yalnızca birkaç dakikalık düzgün yolda tamamlamayın.
İkinci El Az Yakan Araba Alırken Kontrol Listesi
1. İlanı Araçla Eşleştirin
Motor hacmi, motor gücü, yakıt türü, şanzıman, donanım ve model yılını doğrulayın. Aynı model adının altında farklı motor nesilleri bulunabilir. Satıcının “fabrika verisi” diye verdiği rakamın hangi motor ve test standardına ait olduğunu sorun.2. Bakım Geçmişini Belgelerle İnceleyin
Yağ ve filtre değişimleri, motorun kayış/zincir bakım gereksinimleri ve şanzıman işlemleri incelenmelidir. Sadece “bakımları yapıldı” ifadesiyle yetinmeyin; tarih, kilometre, kullanılan ürün ve yapılan işlem görülebilmelidir.Bazı önceki nesil PureTech 1.0/1.2 motorlar için üretici, yağ tüketimi ve triger kayışının erken bozulmasıyla ilgili destek açıklamıştır. Bu bilgi güncel veya eski bütün 1.2 motorların aynı yapıda olduğu anlamına gelmez. İlgili motor kodu ve servis geçmişini araştırın; Türkiye’ye uygulanacak kapsamı ayrıca doğrulayın. Kaynak: Stellantis, 7 Mayıs 2025
3. Soğuk ve Sıcak Çalışmayı Ayrı Deneyin
Araç gelmeden önce ısıtılmışsa gerçek soğuk çalıştırma davranışını göremezsiniz. İlk çalışma, rölanti, egzoz davranışı, sıcak yeniden çalışma ve sürüşte güç üretimi incelenmelidir. Gerektiğinde motor konusunda yetkin bir servisten destek alın.4. Yakıt Türüne Özgü Sistemleri Kontrol Ettirin
Dizelde DPF, EGR, enjektör, turbo ve varsa SCR/AdBlue sistemi; LPG’de kit, ayar ve motorun iki yakıtla davranışı; hibritte batarya ve ilgili kontrol sistemleri değerlendirilmelidir. Elektriklide batarya sağlık verisi, şarj işlemi ve araçta mevcut garanti koşulları araştırılmalıdır.Tek bir batarya yüzdesi, bütün araçlarda aynı ölçüm yöntemiyle üretilmiş olmayabilir. Kontrol raporunun neyi ölçtüğünü ve hangi koşullarda alındığını öğrenin.
5. Arıza Kayıtları ile Yol Testini Birlikte Yorumlayın
Arıza kodu bulunmaması tek başına kusursuzluk kanıtı değildir. Kontrol üniteleri, ilgili canlı veriler ve test sürüşü birlikte değerlendirilmelidir. Mekanik incelemenin yanında kaporta, güvenlik sistemleri ve aracın hasar/kullanım geçmişi de araştırılmalıdır.6. İlk Yıl Giderini Satın Almadan Önce Çıkarın
Yaklaşan bakım, lastik, fren, şanzıman işlemi ve tespit edilen onarımları yazılı listeye alın. Yakıt tasarrufunu bu giderlerle karşılaştırın. Bakım için ayrılacak para, satın alma bütçesinin dışında unutulmuş bir kalem olmamalıdır.Gerçek Yakıt Tüketimi Nasıl Ölçülür?
Benzinli veya dizelde depo dolumları arasında ölçüm yapmak, yol bilgisayarını kontrol etmek için kullanılabilir:- Depoyu pompanın ilk otomatik kesmesine kadar doldurun; taşırmayın.
- Kilometre sayacını sıfırlayın ve kullanım koşullarını not edin.
- Yeterli bir mesafe sonunda mümkün olduğunca benzer dolum koşullarını kullanın.
- Alınan litreyi kat edilen kilometreye bölüp 100 ile çarpın.
- Tek doluma bağlı hatayı azaltmak için birkaç depoyu birlikte değerlendirin.
Örnek: 620 kilometre sonunda alınan yakıt 34 litre ise tüketim, 34 ÷ 620 × 100 = 5,48 l/100 km olur. Birden çok depoda hesabı tüketim ortalamalarının basit ortalamasıyla değil, toplam litre ÷ toplam kilometre × 100 ile yapın.
LPG dolumlarında sıcaklık ve dolum koşulları farklılık yaratabilir; daha uzun dönem ve çoklu dolum daha anlamlıdır. Aynı dönemde kullanılan benzini de kaydedin. Elektrikli ve plug-in hibritte şarj miktarını, yakıtı ve mesafeyi aynı takip döneminde ölçün; başlangıç/bitiş batarya seviyesindeki büyük farkı göz ardı etmeyin.
Şu bilgileri birlikte tutun: model yılı, motor, şanzıman, şehir, güzergâh, ortalama hız, dış sıcaklık, yolcu/yük ve klima kullanımı. Böylece başka bir sürücünün kendi koşullarıyla karşılaştırabileceği veri üretirsiniz.
Aracınızın Yakıt Tüketimini Düşürmek İçin Uygulanabilir Öneriler
- Trafiği önceden okuyun: Gereksiz hızlanma ve ardından sert fren döngüsünü azaltın.
- Seyir hızını ihtiyaca göre seçin: Yüksek hızda tüketim artar; güvenli akışı ve hız sınırlarını koruyun.
- Lastik basıncını doğru ölçün: Soğuk lastikte üreticinin yük durumuna uygun değerini kullanın.
- Gereksiz yükü çıkarın: Kullanılmayan tavan kutusunu veya yük taşıyıcılarını sökün.
- Bakımı doğru ürünle yaptırın: Yağ ve diğer sıvılarda motor/şanzıman için belirtilen standardı izleyin.
- Kısa işleri mümkünse birleştirin: Çok sayıda soğuk çalıştırmanın etkisini azaltabilirsiniz.
- Parkta gereksiz rölantiyi azaltın: Sürüşe katkısı olmayan bekleme de yakıt tüketir.
- Klima ve ısıtmayı ihtiyaca göre kullanın: Görüş ve konfordan ödün vermeden gereksiz enerji kullanımını azaltın.
- Uygun koşullarda hız sabitleyiciyi değerlendirin: Düz yolda sabit tempo faydalı olabilir; eğim etkisini izleyin.
- Tüketimi aynı koşullarda takip edin: Ani artışta güzergâh, hava, lastik ve bakım durumunu birlikte inceleyin.
Sürüş biçimi, hız ve araç üzerindeki yükün tüketim üzerindeki etkileri resmî enerji verimliliği rehberlerinde de açıklanır. Kaynak: FuelEconomy.gov sürüş önerileri
Lastikte yazan azami basıncı normal kullanım hedefi olarak almayın; araç üzerindeki etikete ve kullanım kılavuzuna bakın. Motor arıza lambası veya belirgin çalışma sorunu varsa bunu yalnızca yüksek tüketim olarak değerlendirmeyin; nedenini kontrol ettirin. Kaynak: FuelEconomy.gov bakım ve lastik basıncı
Sık Sorulan Sorular
Türkiye’de En Az Yakan Araba Hangisi?
İncelenen Türkiye belgelerinde Yaris Hybrid’in 3,9 l/100 km değeri güçlü bir örnektir. Ancak bütün yakıt türleri, sınıflar ve kullanım koşulları için tek bir model birinci ilan edilemez. Elektrik tüketimi, LPG maliyeti ve plug-in hibritin şarjlı test verisi aynı ölçüyle değerlendirilmemelidir.Şehir İçinde Benzinli mi Dizel mi Hibrit mi?
Yoğun dur-kalk kullanımında tam hibritler değerlendirme listesine alınabilir. Kısa mesafede uygun fiyatlı benzinli de toplam maliyette mantıklı olabilir. Dizelde ise yolculuk süresi, bakım ve egzoz arıtma sistemleri ayrıca değerlendirilmelidir. Şarj imkanı varsa elektrikli de karşılaştırmaya dahil edilir.Az Yakan Otomatik Araba Hangisi?
Yaris Hybrid, Jazz e:HEV, Corsa Hybrid ve Swift SHVS CVT küçük otomatik seçeneklere örnektir. Sedan isteyenler Corolla Hybrid’i inceleyebilir. Clio TCe 115 EDC ve Fabia 1.0 TSI DSG de karma kullanım için karşılaştırılabilir. Seçimi alan ihtiyacı ve gerçek satın alma maliyetiyle tamamlayın.Dizel Almak İçin Yılda Kaç Kilometre Yapmak Gerekir?
Herkese uygulanabilecek sabit bir eşik yoktur. Dizelin fiyat farkını kilometre başına tasarrufa bölerek hesaplayın; bakım giderini ve yolculukların kısa/uzun oluşunu ekleyin. Yıllık kilometre aynı olsa da iki farklı güzergâh farklı sonuç doğurabilir.LPG’li Araba Daha Çok Yakıyorsa Neden Tercih Edilir?
LPG’nin litre fiyatı uygun olduğunda daha yüksek litre tüketimine rağmen kilometre gideri düşebilir. Benzin kullanımı, LPG bakımı ve dönüşüm gideri dahil edildiğinde tasarrufun gerçek boyutu ortaya çıkar.Hibrit Araba Uzun Yolda Çok Yakar mı?
Hibrit olması, aracın her uzun yolda yüksek tüketim yapacağı anlamına gelmez. Ancak yüksek otoyol hızında şehir içindeki avantaj aynı ölçüde korunmayabilir. Aynı güzergâh ve hızda yapılmış ölçümleri karşılaştırın; sakin şehir dışı sürüşüyle hızlı otoyol sürüşünü ayırın.Elektrikli Araba Her Zaman Daha Ucuz mu?
Enerji gideri, tüketim ve şarj fiyatının çarpımına bağlıdır. Uygun maliyetli şarj avantaj sağlayabilir; ücretli hızlı şarjın payı arttığında fark değişebilir. Satın alma, sigorta, lastik, değer kaybı ve şarj erişimi toplam kararı etkiler.Küçük Motor Daha Az Yakıt Tüketir mi?
Tek başına motor hacmi yeterli ölçü değildir. Ağırlık, şanzıman, hız ve kullanım biçimi sonucu değiştirir. Yoğun yük altında çalışan küçük motor, her durumda daha büyük motorlu bir alternatife üstünlük sağlamayabilir.Araç Kışın Fazla Yakıyorsa Arızalı mı?
Soğuk ve kısa mesafe tüketimi artırabilir; bu tek başına arıza kanıtı değildir. Ancak aynı güzergâhta beklenmedik artış, çalışma bozukluğu veya uyarı lambası varsa teknik kontrol gerekir. Yaz ve kış verilerini aynı koşullarda alınmış gibi karşılaştırmayın.Yakıt Ekonomisi İçin Jant ve Lastik Önemli mi?
Lastiğin tipi, ölçüsü, basıncı ve yuvarlanma direnci sonucu etkileyebilir. Üreticinin onayladığı ölçüler içinde seçim yapın. Daha büyük jantlı donanımın tüketimi farklı olabilir; aynı modelin broşür aralığının hangi versiyonlara ait olduğunu inceleyin.İkinci Elde En Mantıklı Az Yakan Araba Nasıl Seçilir?
Önce ihtiyacınıza uygun sınıf ve motoru belirleyin; ardından bakım geçmişi doğrulanmış araçları karşılaştırın. Mekanik kontrol, test sürüşü ve ilk yıl gideri, katalogdaki birkaç ondalık litre farkından daha önemli olabilir.Sonuç ve Tavsiye
Türkiye’de az yakan araba seçerken şehir içi için küçük tam hibritleri, aile için Corolla Hybrid gibi sedanları, düzenli uzun yol için bakımlı dizelleri ve düşük kilometre maliyeti için uygun LPG seçeneklerini karşılaştırın. Düzenli şarj imkanı bulunan sürücüler, verimli elektrikli modelleri de değerlendirmeye dahil etmelidir.Tercihi üç ölçüyle tamamlayın: İhtiyaçlarınıza uygun gövde, güzergâhınıza uygun motor ve bütçenize uygun toplam maliyet. Bu üçü birlikte karşılandığında düşük tüketim günlük hayatta anlamlı bir tasarrufa dönüşür.
Sizin Aracınız Ne Kadar Yakıyor? Deneyiminizi Paylaşın
Otomobilforum.com’da deneyiminizi paylaşırken yalnızca bir tüketim rakamı yazmak yerine şu bilgileri ekleyin:- Marka/model ve model yılı.
- Motor, yakıt türü ve şanzıman.
- Şehir ve günlük güzergâhın niteliği.
- Yolculuk başına mesafe ve ortalama hız.
- Şehir içi, şehir dışı ve kış/yaz tüketimi.
- Ölçümün yol bilgisayarından mı dolum hesabından mı alındığı.
- LPG’liyse benzin kullanımı; elektrikli/plug-in hibritse şarj koşulları.
Araç arıyorsanız bütçenizi, yıllık kilometrenizi, otomatik/manuel tercihinizi ve alan ihtiyacınızı yazarak sorabilirsiniz. Gerçek koşullarıyla paylaşılan deneyimler, benzer kullanım yapan üyelerin daha bilinçli karar vermesine yardımcı olur.