OtomobilForum

Yönetici
Yönetici
Katılım
17 May 2024
Mesajlar
126
Tepkime puanı
2
Konum
İstanbul
Marka
BMW
Model
3.20İ ED
Model Yılı
2016
IMG_1961.jpeg


Hafif ticari, binek ya da farklı türde bir aracın kaza yaptığını anlamanın en kolay yöntemlerinden biri hasar oluşan parçaları tespit etmektir.

Genellikle hasar oluşan parçalar, çekiç, macun ve boya yardımı ile eski haline getirilir. Eğer bir parça eski haline gelmeyecek kadar kötü durumdaysa da değiştirilir.

Parça Değişimi Neden Önemli?​

Araç parçalarının değişmesi ya da boyanması bir sorun mudur? Aslında ufak bir çizik ya da ezik nedeniyle aracın bir parçasının değişmesi ya da boyanması sorun yaratmaz.

Ancak bazı durumlarda araçlar ağır kazalardan sonra maharetli ustalar tarafından biçim olarak eski haline getirilebilir. Bu nedenle de boyalı ve değişen parçalara dikkat edilmelidir.

Aracın bir parçası boyanmış ya da değiştirilmiş ise kesinlikle aracı bir uzman personele göstermek ve ağır hasarlı kazaya karışıp karışmadığını öğrenmek gerekir. Bir diğer sorun ise orijinal olmayan parçaların kullanılmasıdır.

Orijinal olmayan parçaların kullanılması hem aracın değer kaybı hem de ilerleyen yıllarda sorun yaşamasına yol açıyor.

Değişen, orijinal olmayan ya da boyanan parçaları anlamanın ise çeşitli yolları bulunur. İlk olarak boyanan parçalara bakalım.

Hasarlı Araç Parçaları Nasıl Boyanır?​

Aracın hasarlı parçasında göçük, derin çizik gibi bir durum varsa öncelikle bu kısım onarılır. Bu işlem sırasında manyetik göçük düzeltici, vakum cihazları, özel statik borular veya tokmak gibi aletler kullanılır.

Hasarlı alan eski haline getirildiyse ekstra bir işlem uygulanmaz. Eski haline getirilemiyorsa macun denilen madde kullanılır ve dolgu yapılır.

Daha sonra aracın boyanacak parçası, boya fırını denen ve toz gibi boyaya zarar verebilecek maddelerden arındırılmış bölüme gider.

Boya ustası, burada parçanın tamamının aynı kalınlıkta boyaya sahip olmasını sağlar. Boya kuruduktan sonra da parça yerine geri takılır.

Boyanmış Araba Parçası Nasıl Anlaşılır?​

Boyanmış araba parçalarının ilk bakışta anlaşılması çoğunlukla zordur. İşçilik kötüyse boya yapılan parçaların birleşim noktalarına dikkatlice bakılması gerekir.

Birleşim noktasında hata varsa araç çok büyük ihtimalle boyanmıştır.

İşçilik çok iyi yapıldıysa boyayı gözle veya elle kontrol ederek anlamak pek mümkün değildir. Ancak boyanın üzerinden uzun zaman geçmişse iç tarafta ufak da olsa eskime veya paslanma gibi sorunlar görülebilir.

Ayrıca işçilik her ne kadar iyi olsa bile parça birleşim noktalarında zaman zaman kaynak izine benzer boya kalıntıları ile karşılaşılabilir.

Türkiye’de boya ve kaporta işçiliği ileri seviyede olduğu için çoğunlukla eksperler veya boya ya da kaporta işçiliği yapanlar dışında kalan kişiler, bir aracın boyanıp boyanmadığını anlamayacaktır. Bu nedenle aracın ekspere götürülmesi gerekir.

Eksperler, boya kontrolünü ilk olarak birleşim noktalarına bakarak anlamaya çalışır. Herhangi bir sorun tespit edememeleri durumunda ise boya ölçüm cihazından yararlanırlar.

Boya ölçüm cihazları ile aracın kaportasında yer alan her bir parça tek tek ve farklı noktalardan ölçülür. Boyanın bir yerde çok kalın, bir yerde çok ince olması olağan dışı kabul edilir. Böylece aracın boyasının değiştirildiğine karar verilip rapora işlenmesi sağlanır.

Son olarak lokal boyanın anlaşılması için de boya ölçüm cihazından yararlanılır. Genellikle lokal boyama işlemleri, aracın çizik veya göçük gibi bir durum ile karşılaşması durumunda uygulanır.

Değişen Parça Nasıl Anlaşılır?​

Bazı hasarlı kazalardan sonra araba parçaları düzeltilemeyecek şekilde zarar görür. Bu durumda da aracın ağır hasar gören parçası değiştirilir. Parça değişimini anlamanın ise bazı yolları bulunur. İlk yöntem, kir ve su izi takip etmektir. Birkaç aylık bir aracın bile bazı noktalarında kir ve su nedeniyle izler oluşur.

Parça değişimi yapılan kısımda ise bu izler daha az görülür. Bu nedenle parça değişimini anlamak için boyada olduğu gibi ilk olarak birleşme noktaları ile civata gibi kısımlara bakmak gerekir.

Aracın yan yana olan parçalarından bazıları belirgin oranda daha az ize sahipse araçta parça değişimi yapılmış olabilir.

Parça değişimini anlamanın bir diğer yolu ise metal izlerine bakmaktır. Genellikle araçların parça değişimi sırasında başka bazı görünmeyen noktalar ufak çiziklere maruz kalır. Bu alanlar iyice incelendiği zaman değişen parça olup olmadığı anlaşılabilir.

Burada da kesin çözüme ulaşmak için aracı ekspere göstermek gerekir. Araç eksperleri özel cihazlar ve inceleme metotları ile değişen parçaları tespit ederler.

Kabin İçerisinde Değişen Parçalar​

Araç kabininin içerisinde çok sayıda parça bulunur ve değişip değişmediklerini tespit etmek de kolay değildir. Bu parçaların değişim sebebi ise çeşitlilik gösterebilir.

Mesela günümüzde hırsızlar, bir aracı çalmak yerine içindeki pahalı parçaları söküp yedek parça olarak satma yoluna gidebiliyor. Ayrıca çizik, kesik, yanık gibi durumlarla karşılaşıldığında da bu parçalar değiştirilir. Bu nedenle özellikle pahalı markaların kabin parçalarına özel olarak dikkat etmek gerekir.

Değişen parçaları anlamak için konsol ve çevresinde özellikle dikiş izi gibi ayırt edici noktalara bakılmalı ve şüphe duyulan yerler ile orijinal kabin tasarımı karşılaştırılmalıdır.

Kabin içerisinde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise airbag ve emniyet kemerleridir. Çünkü bu sistemler tek seferliktir. Yani airbag açıldığında veya emniyet kemeri son kuvvetiyle çalıştığında devre dışı kalır. Eksperler, airbag’lerin veya emniyet kemerlerinin çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

Motor ve Diğer Teknik Donanım​

Araç içerisinde bulunan balata, triger kayışı ve birçok farklı parça, periyodik bakımlar sırasında değiştirilir.

Ancak motor gibi kritik ve değiştirilmesi tavsiye edilmeyen parçaların değiştirilip değiştirilmediğini anlamak için aracı kesinlikle eksper ya da yetkili teknik servise götürmek gerekir. Çünkü motor ve yürür aksam parçalarında bulunan en ufak bir hata, kaza ya da farklı sorunlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.

Orijinal Olmayan Yedek Parça Nasıl Anlaşılır?​

Ayna ya da çamurluk gibi sık değiştirilen parçalar dışında kalan kısımlar için markalar, orijinalliği belli edecek işaretler koyar. Bazı markalar, parçaların dışarıdan görünmeyecek kısımlarına boya lekesi, bazı markalar ise yazı ya da damga gibi işaretler yerleştirir.

Bu işaretleri de genellikle eksperler ya da markanın yetkili teknik servisleri bulabilir.

Son olarak orijinal parçaların önemli bir kısmı özel kodlara sahiptir. Markaların yedek parça ile ilgili uluslararası internet kaynakları bulunur. Buraya kod girildiğinde parçanın orijinal olup olmadığı öğrenilebilir.

Düzeltilmiş Göçükler Nasıl Anlaşılır?​

Dolu yağışları nedeniyle özellikle Marmara ve Akdeniz bölgelerinde çok sayıda araçta göçük meydana gelir. Dolu kaynaklı birçok hasar, maharetli ustalar tarafından tokmak, macun veya boya gibi işlemler uygulanmadan düzeltilebilir. Bu nedenle de gözle anlaşılması neredeyse imkansızdır.

Ancak alacağınız araçta düzeltilmiş göçük olup olmadığını özel ölçüm cihazları ile eksperler anlayabilir. Bu nedenle göçük şüpheniz varsa mutlaka aracı ekspertiz kontrolünden geçirmenizi öneririz.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Üst