- Katılım
- 17 May 2024
- Mesajlar
- 126
- Tepkime puanı
- 2
- Konum
- İstanbul
- Marka
- BMW
- Model
- 3.20İ ED
- Model Yılı
- 2016
Trafikte sürüş güvenliğinin sağlanması ve araçtan beklenen maksimum performansın alınması, ancak periyodik araç bakımının düzenli yaptırılmasıyla mümkündür. Uzun vadede sorunsuz bir araç kullanımı için bireysel olarak dikkat edilecek unsurlardan daha önemlisi, düzenli olarak alınması gereken profesyonel destektir. Uzman teknisyenler tarafından yapılan periyodik araç bakımı, donanımların yıpranmasını önleyerek olası arızalara karşı önceden müdahale imkânı verirken, araç parçalarının işlevselliklerinin uzun yıllar boyunca korunmasını sağlar. Düzenli gerçekleştirilen periyodik bakımlar ile bütçe planlamasını bozacak ekstra masrafların da önüne geçebilirsin.
Periyodik Bakım Nedir?
Periyodik bakım, üretici firmaların tasarlamış oldukları araçlar için yılda bir kez veya aracın belirli kilometreye ulaşması sonucunda yapılmasını önerdikleri bakımdır. Bu bakım, aracın donanımında yer alan parçaların işlevselliklerini sürekli olarak korumak ve aracın sunduğu genel performansı maksimum düzeyde tutabilmek amacıyla yapılır. Düzenli yaptırıldığında motor ömrünü uzatarak aracın işleyişini sorunsuz sürdürmesine yardımcı olur. Periyodik bakımlarda, kontrol edilen ve olası bir arıza yaratacağı öngörülen parçalar değiştirilerek trafikte doğabilecek sorunlar önlenir ve bu sayede güvenli bir sürüş sağlanır. Diğer bir ifadeyle, periyodik bakım bir tür güvenlik sistemidir.Periyodik Bakım Ne Zaman Yapılır?
Periyodik bakım, otomobilinizin bazı parçaları ve sıvılarının kontrol edilmesi, gerekli durumlarda bu parçaların değiştirilmesi demektir. Motor yağı ve filtrelerin değişimi, süspansiyon kontrolü gibi işlemler, aracınızın yakıt türüne ve kullanım durumuna göre yetkili servisler tarafından gerçekleştirilir.Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, periyodik bakıma ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli periyodik bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise her 10.000 kilometrede bir periyodik bakım yaptırılması gerekir.
Periyodik Bakım Neleri Kapsar?
Periyodik araç bakımı, araçta arıza yaratabilecek olan parçaların önceden tespit edilmesi için donanımların göz ve ekipmanlar aracılığıyla kontrol edilmesi sürecinden oluşur. Yapılan periyodik bakımların kapsamı, bakım çeşitlerine ve bakımın yapıldığı zaman dilimlerine göre değişkenlik gösterir.Peki, standart periyodik bakımda neler yapılır?
- Yağ filtresi değişimi yapılır.
- Motor yağı değişimi gerçekleştirilir.
- Hava filtresi değiştirilir.
- Polen filtresi değişimi yapılır.
- Yakıt filtresi değiştirilir.
- Lastik bakımı yapılır
- Ateşleme bujisi kontrol edilir.
- Akü bakımı yapılır.
- Fren sistemi kontrol edilir.
- Egzoz sistemi kontrolü yapılır.
- Süspansiyon sistemi kontrol edilir.
Periyodik Bakım Fiyatları
Periyodik bakım ücretleri, yetkili servislerde 2024 yılı için 4.000 TL’den başlayıp 15.000 TL’ye kadar uzanır. Bu tutar aralığı standart bir periyodik bakımı içerirken olası onarım ve parça değişim işlemleri için fiyat artış gösterebilir. Periyodik bakım fiyatlarında aracın markası ve modeli de etkili olduğu için net fiyat ancak yetkili servislerden öğrenilebilir.Periyodik bakım süreleri içerisinde gerekli işlemlerin yapılması son derece önemlidir. Bu durum hem yasal zorunlulukları yerine getirebilmeniz hem sürüş güvenliğini sağlamanız hem de geciken bakım nedeniyle oluşabilecek ekstra masrafların azalması açısından önem teşkil eder.