OtomobilForum

Yönetici
Yönetici
Katılım
17 May 2024
Mesajlar
126
Tepkime puanı
2
Konum
İstanbul
Marka
BMW
Model
3.20İ ED
Model Yılı
2016
Araç satarken veya satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur. Bunlardan birisi de son derece önemli olan araç değer kaybıdır. Araç değer kaybı hakkında çok fazla bilinmez bulunur. Bu yazımızda araç değer kaybının ne olduğunu ve hangi durumlarda talep edilebileceği gibi tüm detayları sizinle paylaşacağız.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı nedir sorusu, araç değer kaybı kavramını duyan tüm kullanıcıların merakla araştırdığı konulardan birini oluşturur. Yaşanan bir kazanın sonucunda araçta yapılan her bir onarım, parça değişimi gibi işlemler aracın 2.el araç piyasasında değerinin düşmesi anlamına gelir. Yani parçası değişen ya da kaza atlatan bir araç değer kaybı yaşar. Bir bakıma da aracın orijinal parçalarının azalması olarak da tanımlanır. Bir araca kazanın ardından orijinal bir parça takılsa bile yine de değer kaybı yaşadığı görülür. Kullanıcılar, orijinal parçalara sahip olan aynı modeldeki iki araç arasından kaza yapmamış olanı seçerler. Bu durumun sonucunda da orijinal parça takılan araçlarda bile araç değer kaybının yaşandığı görülür. Bu noktada elektrikli araç teknolojisinin hızlı gelişimi sebebiyle eski model elektrikli araçların hızlı değer kaybettiği de bilinen bir gerçektir.

Neden Araç Değer Kaybı Oluşur?

  • Kaza geçmişi bulunan bir araç, alıcılar tarafından daha az seçilir ve böylelikle değer kaybı oluşur.
  • Büyük veya gözle çok rahat bir şekilde görülen hasarlar, aracın değerini olduğundan daha fazla düşürür.
  • Onarım kalitesi de belirleyici olur. Kalitesiz bir onarım süreci, aracın değerini düşüren önemli faktörlerin başında gelir.
  • Araçlarda değer kaybı hesaplama işlemi esnasında aracın modeli, yaşı ve genel piyasa koşulları da belirleyici olur. Bu konuyla ilgili olarak benzinli araçların ikinci el değerini etkileyen konulardan biri de yakıt tüketimidir. Gelişen teknolojilerin ardından yakıt tüketimi yüksek olan benzinli araçların değerinde düşüş gözlenir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı almak için birden fazla seçenek bulunur. Araç değer kaybı başvurusu için sigorta tahkim komisyonu başvurusu, icra takibi ve asliye ticaret mahkemelerindeki dava yolu tercih edilebilir. Bu noktada, araç değer kaybı nasıl alınır sorusu da kullanıcıların sıkça endişe ettiği konulardan biridir. Doğru adımlar atıldığında araç değer kaybına ulaşmak son derece kolaydır.

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Araç değer kaybını kim öder konusunda kafanız karışıksa eğer bu sorunun cevabı genellikle kazaya sebep olan tarafın sigortasının ödediğidir. Yani, kazada kusuru olan tarafın sigorta şirketi değer kaybını karşılar. Bazı durumlarda sigorta şirketleri bu durumu karşılamak istemez. Böyle durumlarla karşılaştığınızda hukuki yollara başvurmanız tavsiye edilir. Bu noktada araç değer kaybı kimden alınır sorusunun yanıtı da yine kazada hatalı olan tarafın sigorta şirketinden temin edilir. Eğer kazada sizin kusurunuz yoksa ve karşı tarafın kusuru sizden daha fazlaysa kusurlu tarafın sigorta şirketinden hak ettiğiniz değer kaybını talep etme hakkınız vardır.

Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplaması üzerinde hassasiyetle durulması gereken ve son derece titizlikle yapılması gereken bir işlemdir. Araç değer kaybı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtlarında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Öncelikle piyasa araştırması yapmak, benzer model ve yaştaki araçların satış fiyatlarının karşılaştırılması önemlidir. Eksper raporuna dikkat etmek de önemlidir. Burada belirtilen hasarın araç değerine etkisi hesaplanmalıdır. Diğer bir açıdan ise sigorta şirketleri araç değer kaybını hesaplamak için kendi formüllerini kullanabilirler. Bu noktada sigorta şirketlerinden yardım almanız gerekebilir. Segment farklılıkları da değer kaybı hesaplamada belirleyici olabilir. Örneğin SUV araçlar daha yüksek başlangıç fiyatlarına sahip olduğu için sedan segmentine göre daha düşük bir değer kaybı yaşar. Yine de piyasa gündemi ve tüketici tercihleri belirleyicidir.

Araç değer kaybı tam olarak neye göre yapılır diye sorduğunuzda ise aşağıda sıralayacağımız maddeler önceliklidir.

  • Model ile marka bilgisi
  • Aracın gittiği maksimum kilometre
  • Üretim tarihi
  • Hasar geçmişi ve hasarın niteliği, büyüklüğü
  • Güncel pazar değeri
  • Boya onarım süreçleri ve hangi işlemlerin uygulandığı
  • Araçta değişim yapılan parçalar ve hangi konumda oldukları
  • Kullanılan yedek parçaları türü, orijinal olup olmadığı
  • Toplam olarak işlem gören araç parça sayısı
  • Aracın trafiğe çıkış yaptığı ilk tarih
  • Parça değişiminin nasıl yapıldığı, ne tür işlemlerin tercih edildiği
  • Araç üzerindeki onarımların yetkili yedek serviste yapılıp yapılmadığı
  • Aracın kaza tarihinden sonra aynı modellerin ikinci el araç piyasasındaki alım satım değeri
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst