Faydalı Bilgi Kırmızı Işık Cezası Nedir, Nasıl Sorgulanır?

OtomobilForum

Yönetici
Yönetici
Katılım
17 May 2024
Mesajlar
126
Tepkime puanı
2
Konum
İstanbul
Marka
BMW
Model
3.20İ ED
Model Yılı
2016
Trafik kurallarına riayet etmek hem sürücülerin hem yayaların can ve *** güvenliğini koruyabilmelerini sağlar. Trafik ışıklarının ihlali hâlinde devreye giren kırmızı ışık cezası, sürücülerin ve yayaların trafik kurallarına uyum göstermelerine yardımcı olur. Işık ihlali yapıldığında sürücüler belli bir trafik cezası ile karşı karşıya kalır. Kırmızı ışık cezası, cezanın sorgulanması ve ödenmesi gibi diğer detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Kırmızı Işık Cezası Nedir?​

Dörtyol, ara bağlantı yolları, kavşak veya okul çevresi gibi araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlara farklı geçiş üstünlükleri sağlayan trafik ışıkları yerleştirilir. Trafik düzenini kurmaya yardımcı olan trafik ışıklarının ihlali hâlinde ise sürücüler kırmızı ışık cezası ile karşılaşır. Kırmızı ışık cezasına ek olarak belli oranda ceza puanı da sürücü siciline işlenir. Yüksek ceza puanı, ehliyete el konulması veya ehliyetin iptal edilmesi ile sonuçlanabilir.

Kırmızı ışık ihlalinde bulunan bir sürücü her hatalı geçişinde 20 ceza puanı ile karşılaşır. Sürücüler son cezadan geriye doğru bir yıl içinde 100 ceza puanına ulaşırsa trafikten 2 ay men edilir. Bir sene içinde 3 kez kırmızı ışık cezası alan sürücüler bir ay, 6 kez ceza alanlar 45 gün ve 9 kez kırmızı ışıkta geçenler de 60 gün boyunca trafikten uzak tutulur. Bu süreçte ehliyetlerine el konulan sürücülerin yeniden eğitime tabi tutulması ve bazı değerlendirmelerden geçmeleri de istenir.

Bir yıl içinde iki veya daha fazla kez ehliyetine el konulan araç kullanıcılarının sürücü belgelerini geri alma sürecinde psiko-teknik değerlendirmeden geçmeleri beklenir. Duruma uygun olarak gerekli uzmanlara da yönlendirme yapılabilir. Yapılan değerlendirmelerin ardından sürücü belgesi almaya engel bir durumun bulunmaması hâlinde sürücüler yeniden ehliyetlerine kavuşabilir. Bu süreçte eğer mevcut ise eski trafik idari para cezalarının da ödenmesi gerekir.

Kırmızı Işık Cezası Nasıl Sorgulanır?​

Kırmızı ışık cezası sorgulama işlemleri e-devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), PttAVM ve internet bankacılığı gibi farklı kanallar üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir. Araç üzerinde kırmızı ışık ihlali cezası bulunup bulunmadığını öğrenmek için plaka ve T.C. kimlik numarası bilgilerine sahip olmak yeterlidir. Bu bilgileri sisteme girdiğinizde plakaya ceza kesilmiş ise ceza kesim tarihi, ceza kodu ve tutarı gibi detaylara ulaşabilmek de mümkün olur.

Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) ait İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kırmızı ışık cezası sorgulamak da bir diğer önemli alternatiftir. Ana ekranda sizi karşılayan MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve Trafik Para Cezası Ödeme linkine tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile detaylı ceza sorgulaması yapabilirsiniz. Kırmızı ışık cezası sisteme düşmüş ise aynı sayfada bulunan ödeme alanından cezanızı indirimli olarak ödeyebilirsiniz.

E-devlet kanalıyla kırmızı ışık cezası sorgulamak oldukça kolaydır. E-devlet sistemine giriş yapan kullanıcılar Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasından trafik cezası kontrolü yapabilir. Arama çubuğuna “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” yazarak da trafik cezası sorgulama ekranına hızlı erişim sağlanabilir. Son bir yıl içinde adınıza kayıtlı aracınıza ceza kesildi ise bu alandan ceza tutarını öğrenebilir ve ödeme yönlendirmesi üzerinden borcunuzu kolayca ödeyebilirsiniz.

Kırmızı Işık Cezası Ne Zaman Gelir?​

Kırmızı ışık ihlali yapan kişiler yazılan cezayı e-devlet üzerinden takip edebilir. Bazı durumlarda ceza bilgilerinin sisteme yansıması 2-3 günü bulabilir. Kırmızı ışık ihlalleri trafik denetimleri veya kavşak çevresinde yer alan mobese sistemlerinden tespit edilebilir. Kesinleşen trafik cezaları ise PTT tarafından kullanıcıların adresine tebliğ edilir. E-tebligat sistemini kullananlar İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online tebligat alabilir. Kırmızı ışık cezası ne zaman gelir sorusunun yanıtını aramak yerine yukarıda yer alan kanallardan sisteme girebilir, cezayı erkenden görebilirsiniz.

Kırmızı ışık ihlali cezası, cezanın yazıldığı günden sonra yaklaşık 10 gün içinde araç sahibine bildirilir. Bildirim işlemlerinin hafta sonu veya resmî tatil gibi zamanlara denk gelmesi tebligat süresinin biraz daha uzamasına yol açabilir. Trafik kurallarının uygulanmasına dair prosedürler ve yerel uygulamalar da cezanın ulaştırılacağı tarihin farklılık göstermesine neden olabilir.

Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?​

25 Kasım 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 32380 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğince, 2024 trafik cezası yeniden değerleme oranı %58,46 olarak belirlenmiştir. 47/1-b ceza koduna karşılık gelen 2024 kırmızı ışık cezası 1.506 TL’dir. Kırmızı ışık cezası, rutin trafik kontrollerinde yazılabileceği gibi mobese, EDC veya drone ile trafik kontrollerinde de yazılabilir.

Diğer trafik cezalarında olduğu gibi kırmızı ışık cezası alan sürücüler belirli bir süre içinde ödeme yapmaları hâlinde ceza indiriminden yararlanabilir. Kırmızı ışık cezası indirimi 2024 yılı itibariyle yüzde 25 oranındadır. Kırmızı ışık cezası ne kadar diye merak eden araç sürücüleri için bu tutarın 1506 TL olduğu söylenebilir. Erken ödeme avantajından yararlanmak isteyen araç sahipleri 1129,5 TL ödeme yaparak ceza borcunu kapatabilir. Kırmızı ışık cezasını indirimli olarak ödemek isteyenlerin ise ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmaları önemlidir.

Erken ödeme indirimlerinden yararlanarak daha az ceza ödemek mümkün olsa da sürücü siciline ceza puanının işleyeceği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca tekrar eden kırmızı ışık ihlalleri sonrasında ehliyete geçici olarak el konulması ve yeniden eğitim alınması gibi hususlarla karşılaşılabilir. Tüm trafik kurallarına riayet ettiğinizde ise hem trafik güvenliğini riske atmadan sürüş yapabilir hem olası cezalardan kaçınabilirsiniz.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst