Faydalı Bilgi Otomatik Vites Harfleri Ve Anlamları Nelerdir?

OtomobilForum

Yönetici
Yönetici
Katılım
17 May 2024
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Konum
İstanbul
Marka
BMW
Model
3.20İ ED
Model Yılı
2016
Otomatik vites harfleri, araç kullanıcıları için ilk aşamalarda kafa karıştırıcı olabilir. Harfler yardımıyla ifade edilen viteslerin anlamları zamanla kolayca öğrenilebilir. Otomatik vites harfleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olmak, araç sürücüleri için güvenli bir sürüş deneyiminin olmazsa olmazıdır. Otomatik vites harflerin anlamları hakkında detaylara inmeden önce otomatik vites nedir sorusunu yanıtlamak çok daha açıklayıcı olur.

Otomatik Vites Nedir?

Otomatik vites arabalar 1920’li yıllarda hayatımıza girerek araç sürücüleri için vazgeçilmez bir konfor unsuru haline gelmiştir. Sürücülerin manuel olarak vites ayarlarını kontrol etmelerine gerek duymadığı bu sistem, otomatik olarak ayarlanabilen bir şanzıman sisteminin bütünü olarak tanımlanıyor. Otomatik vitesli araçlar, geleneksel araçlarda bulunan vites kolu ve debriyaj pedalı gibi ekipmanlara gerek kalmadan çalışıyor. Aracın hızı ve çekiş gücü, dişli mekanizma aracılığıyla otomatik olarak kontrol ediliyor. Otomatik vitesli araçlarda vites geçiş işlemini tork konvertörü aracılığıyla sağlanır. Böylelikle sürücüler hem vites geçiş süreçlerine müdahil olmuyor hem de vites değişimi esnasında herhangi bir sarsıntı hissetmiyorlar.

Otomatik Vitesteki Harfler

Otomatik araçlarda vites harfleri, kullanılan araç modeline göre farklılık gösterebilir. Vites kolu üzerinde P, D, R, N, M ve S harfleri bulunur. Aynı zamanda 1, 2 ve 3 gibi rakamların da bulunduğu araçlar mevcuttur. Peki, vites kolu üzerinde gördüğümüz otomatik vites harfleri anlamları nedir?

Otomatik Vites Harflerin Anlamları

P harfi: Otomatik viteste görülen P harfi, park ayarı anlamına gelir. Vites P harfine geçtiğinde, dişliler otomatik olarak kilitlenmiş halde olur. Böylelikle aracın hareket etmesi engellenir. P ayarı seçildiğinde araç genellikle park etmek ya da sabitlemek amacıyla kullanılır.

D harfi: Otomatik vitesli araçların vites kolunda gözüken D harfi, ‘‘drive’’ yani sürüş modu olarak tanımlanır. Aracın ileri yönde hareket etmesine sağlayan sistem harekete geçirilir. Gaz pedalına bastığınızda araç hızlanır ve motor devri artmış olur. Böylelikle otomatik vites yardımıyla daha yüksek hızlara çıkmanıza imkan sağlanır. Normal sürüş esnasında vites kolunun D konumunda bulunmasına dikkat etmek gerekir.

R harfi: Vites kolu üzerinde bulunan R harfi, ‘‘reverse’’ geri vites olarak karşımıza çıkar. Vites R harfine getirilince aracın geriye doğru hareket etmesi sağlanır. Motorun ters durumda çalıştığı bu durumda dikkatli olmalı ve frene temkinli bir şekilde basmanız faydalı olur.
N harfi: Vites üzerinde N harfi ‘‘neutral’’ yani nötr olarak tanımlanır. Manuel vitesli araçlardan bilinen araç boşta işleminin aynısı olduğunu söylemek mümkündür. Motorun çalışmadığı veya rölantide bir duraklama için en uygun vites N harfinin seçildiği aralıktadır. Araç çalışır vaziyetteyken N ayarı seçilmeden önce fren pedalına basılması önemlidir. Frene basılmadığı durumlarda aracın kendiliğinden hareket ettiği görülebilir.

M harfi: Vites kolunda bulunan M harfi, manuel olarak vites değiştirme modudur. Bu mod sayesinde vitesler arasındaki geçiş manuel olarak sağlanır. Bu özellikle, vites kulakçığına sahip olan araç modellerinde bulunur. Viteste bulunan +/- düğmeleri sayesinde bu ayar kişisel olarak düzenlenebilir.

S harfi: Vites kolunda yer alan S harfi, ‘‘sports’’ veya ‘‘speed’’ anlamındadır. Bu seçenek hem hız hem de spor modu olarak tanımlanır. S konumuna getirilen araç çok daha sportif ve güçlü bir sürüş deneyimi yaşatır. Bu sürüş modu, dik yokuşlarda güçlü bir yol tutuşu sağladığı gibi fazla yakıt tüketimine de neden olabilir.

L harfi: Otomatik vitesli araçlarda bulunabilen L harfi, ‘‘low’’ yani düşük vites olarak ifade edilir. L konumuna getirilen vites kolunda şanzıman en düşük vites ayarında olur.

Otomatik vites harflerin anlamı, bazı durumlarda aracın modeline göre çeşitlilik gösterebiliyor. Bu nedenle her aracın farklı otomatik vites ayarlarına sahip olabileceğini unutmamak gerekiyor. Son olarak keyifli ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşatan otomatik vitesli araçların kullanım kılavuzlarını okumanızı tavsiye ediyoruz.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Üst