OtomobilForum

Yönetici
Yönetici
Katılım
17 May 2024
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Konum
İstanbul
Marka
BMW
Model
3.20İ ED
Model Yılı
2016
Sıfır araba alımı heyecan verici olduğu kadar uğraştırıcı ve dikkatli davranılması gereken bir süreçtir. Bu süreci sorunsuz ve güvenli bir şekilde atlatmak için birçok unsur göz önünde bulundurulmalı ve yasal işlemler eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Dolayısıyla sıfır araba alımına dair tüm ayrıntıları bilmek hataya düşmemek ve yeni aracın keyfini doyasıya yaşamak için oldukça önemlidir.

Peki bayiden sıfır araba nasıl alınır ve sıfır araba alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu soruların ve sıfır araç alımına yönelik merak edilen tüm soruların cevapları detaylı bir şekilde yazının devamında bulunabilir.

Bayiden Sıfır Araba Nasıl Alınır?​

“Sıfır araba nasıl alınır?” sorusunun öncelikli cevabı bayi seçimiyle alakalıdır. Bayi seçerken almak istenilen aracın markasına göre bir tercih gerçekleştirmek de gerekir. Zira otomobil bayilerinde her marka ve model aracı bulabilmek mümkün değildir. Bayiler, genellikle belli bir markanın yetkili bayisi olarak hizmet sunarlar. Dolayısıyla marka ve model seçimini gerçekleştirdikten sonra bayiye karar vermek gerekir.

Yetkili bayiye gidildiğinde seçilen model hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilmek ve hatta test sürüşü gerçekleştirmek de mümkündür. Özellikle test sürüşünün bu aşamada es geçilmemesi önemlidir.

Bayiden sıfır araba alırken genellikle bir tedarik süresi söz konusu olur. Tedarik süresinin uzunluğu ise aracın bayide bulunmasına ya da yurt dışından getirilmesine göre değişiklik gösterebilir. Buna göre bekleme süresi bayiden bayiye göre değişkenlik gösterirken genellikle mevcut araçlar için maksimum 1 hafta olup yurt dışından getirilen araçlar için birkaç ayı bulabilir.

Sıfır Araç Alırken Yapılan İşlemler Nelerdir?​

Sıfır araç alırken gerçekleştirilen işlemlerin başında yeni araç kayıt işlemleri gelir. Bu işlemi gerçekleştirmek araç bayisinin sorumluluğundadır. Araç bayisi, aracı satın alan kişiden sınırlı bir vekâletname alarak işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.

Yeni araç kayıt işlemini tamamlamak için birtakım evraklar gerekir. Gerekli evraklar ise şu şekilde sıralanır:
  • Satış faturası
  • Aracın satışını yapan bayinin yetkinliğini kanıtlayan belge
  • Zorunlu mali mesuliyet belgesi (trafik sigortası)
  • Kişinin kimliği
  • ÖTV ödemesinin gerçekleştirildiğine dair belge
  • Satışı yapılan aracın tescil ve trafik belgesi
  • Şoförler Odasından temin edilen yeni kayıt dosyası
Yukarıda sayılan evrakların teslimi ile birlikte ruhsat düzenlenir ve araç sahibi sıfır arabasını kullanmaya başlayabilir. Ancak satın alınan aracın karayollarında seyredebilmesi için mutlaka trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zaten yeni araç kayıt işlemleri için istenilen evraklardan biri de zorunlu mali mesuliyet belgesidir (trafik sigortasıdır). Dolayısıyla ikinci el araç satışında yaptırılması için 15 günlük süre tanınan zorunlu trafik sigortası, söz konusu sıfır araç satın alımı olduğunda satış işlemleriyle birlikte gerçekleştirilir.

Bir kaza yaşandığında kazaya karışan diğer araç ve 3. şahıslarda oluşan zararları teminat altına alan zorunlu trafik sigortasının kapsamı limitlerle kısıtlıdır. Aracın çalınması, yanması ya da depremde zarar görmesi gibi birçok konuda güvence sağlayan sigorta için ise kasko yaptırılabilir. Özellikle sıfır araçlar için büyük bir öneme sahip olan kasko sayesinde aracı gönül rahatlığıyla kullanmak mümkün hâle gelir. Kasko, zorunlu olmadığı ve yapılması araç sahiplerinin inisiyatifine bırakıldığı için sıfır araç alımı sırasında gerçekleştirilmesi gereken zorunlu işlemlerden biri değildir. Buna rağmen kendi aracına gelebilecek zararlara karşı bütçeyi korumak için kasko yaptırılması önerilir.

Sıfır Araba Alırken Ödeme Ne Zaman Yapılır?​

“Sıfır araba alırken ödeme ne zaman yapılır?” sorusunun cevabı, sıfır araç alımına yönelik merak edilen konuların başında gelir. Yeni araç kayıt işlemleri sırasında talep edilen evraklar arasında satış faturası ve ÖTV ödemesinin gerçekleştiğine dair belge yer alır. Dolayısıyla aracı teslim almak için gerekli olan ruhsatın düzenlenmesi için ödemenin yapılması gereklidir.

Ödemeyi farklı yöntemler kullanarak gerçekleştirmek imkân dahilindedir. Nakit olarak ya da kredi kartı kullanarak sıfır arabanın ödemesini yapmak mümkündür.

Taksitle Sıfır Araba Nasıl Alınır?​

Aracın ödemesini uzun vadelere yayarak gerçekleştirmek isteyenler “Sıfır araba taksitle nasıl alınır?” sorusuna yanıt arıyor olabilir. Taksitle sıfır araba almanın iki farklı yolu mevcuttur. İlk olarak kredi çekerek toplam tutar taksitlendirilebilir. İkinci olarak ise bazı otomobil firmalarının gerçekleştirdiği taksit kampanyalarından faydalanmak da tercih edilebilir. Taksit kampanyalarından faydalanma şartları ve kampanyaların ödeme koşulları otomobil firmasına göre değişiklik gösterdiği için bu konudaki en doğru bilgi doğrudan firmalardan ya da firmaların yetkili bayilerinden öğrenilebilir.

Bayiden Sıfır Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler​

Sıfır araç satın almadan önce göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör mevcuttur. Bu faktörlere dikkat ederek en doğru kararı verebilmek mümkün olur.

Bayiden sıfır araç alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
  • Araştırma: İhtiyaç ve beklentilerini eksiksiz bir şekilde karşılayacağını düşündüğün araç türüne göre olabildiğince çok araştırma yapılması gerekir. Örneğin aile arabası tarzında geniş bir araç düşünüyorsan bagaj hacmi gibi konular senin için önemli olabilir. Farklı marka ve modeldeki araçları performans, teknik özellik ve fiyat gibi unsurlar kapsamında araştırma yapılıp kıyaslama gerçekleştirilebilir. Böylelikle kişi için en uygun marka ve modeli seçmek kolaylaşacaktır.
  • Bütçe: Önceden bütçeyi belirleyip bu doğrultuda hareket etmek hem araç tercihi konusunda yardımcı olacaktır hem de ileride finansal açıdan sıkıntıya düşmeyi engelleyecektir.
  • Garanti ve Satış Sonrası Hizmetler: Satın alınması planlanan aracın garanti süresine ve kapsamına yönelik bilgi edinmek gerekir. Aracın servis ağının yaygınlığı ve bakım, onarım konusunda sunduğu hizmetler de tercih aşamasında göz önünde bulundurulabilir.
  • Test Sürüşü: Son kararı vermeden önce test sürüşü gerçekleştirmek önemli bir adım olacaktır. Aracın performansını, yol tutuşunu ve konforunu deneyimlemeden ve bu konulardan emin olmadan satış işlemlerine başlamamak mühimdir.
  • Aracın Yakıt Türü: Aracın yakıt türü hakkında bilgi sahibi olmak ve buna göre tercih gerçekleştirmek de mümkündür. Böylelikle satın alınan sıfır aracın kullanımı sırasında özellikle bütçe açısından sıkıntı yaşamanın önüne geçilebilir.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst