- Katılım
- 17 May 2024
- Mesajlar
- 126
- Tepkime puanı
- 2
- Konum
- İstanbul
- Marka
- BMW
- Model
- 3.20İ ED
- Model Yılı
- 2016
Yeni ehliyet sistemine geçilmesiyle birlikte sürücülere eski ehliyetlerinin yenilenmesi zorunluluğu getirildi. Böylece sürücüler yeni ehliyete geçilmesinin ardından güncellenen prosedürler hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaya başladı. Fakat bu yeni sisteme geçiş yapmak, yenileme sürecini anlamayı ve gerekli adımlara uymayı gerektirirken sürücülerin aklında birçok soru işareti bırakabiliyor. Bu yazımızda, “Yeni ehliyet nasıl alınır?” “Yeni ehliyet için gerekli evraklar nelerdir?” gibi çok merak edilen soruların yanıtını ayrıntılarıyla ele alacağız. Dilerseniz yeni ehliyet için gereken adımlara, başvuru sürecine ve gerekli temel belgelere dair kapsamlı bilgilere sahip olacağınız yazımızın detaylarına geçelim.
A2, B, BE, C1E, F ve G sınıfı ehliyet için 18,
A sınıfı ehliyet için 20, 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21,
C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyet için 21,
D, DE sınıfı ehliyet için ise 24 yaşı bitirmiş olmak gerekir.
Yeni Ehliyet Nasıl Alınır?
Eski tip ehliyete sahip sürücülerin yanı sıra evlenen, ehliyetini kaybeden veya ehliyetinin süresi dolan sürücülerin de ehliyetlerini yenilemesi gerekiyor. İlk aşamada yeni ehliyet başvurusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden ya da ALO 199 Çağrı Merkezi’ni arayarak randevu almanız gerekir. Bunların haricinde randevusuz olarak da yakınınızdaki nüfus müdürlüklerine gidip başvuru yapabilirsiniz. Fakat yoğunluk nedeniyle işlemler için uzun süre bekleyebilirsiniz. Sürücü belgesi talebinizin hemen ardından ehliyet için gerekli belgeleri toplamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca yeni ehliyetiniz adresinize ulaşana kadar nüfus müdürlüğünce tarafınıza geçici bir sürücü belgesi de düzenlenecektir.Yeni Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
Yeni sürücü belgesi için gerekli belgeleri önceden tamamlamak, başvuru sürecinizin sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır. Evrakları tamamladıktan sonra randevu saatinde nüfus müdürlüğünde olmanız çok önemlidir. İşlemleriniz aynı gün içerisinde yapılacak ve sürücü belgeniz en kısa sürede belirttiğiniz adrese ulaşacaktır. Yeni ehliyet için gerekli evraklar ise şu şekildedir:- Kimlik belgesi ya da pasaport
- Sürücü belgesi değerli kağıt, harç bedeli ve vakıf payının ödendiğine dair dekont
- Sürücü sertifikası
- Sürücü sağlık raporu
- Öğrenim belgesi
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Adli sicil belgesi
- Kan grubunu belirten belge
- Mevcut sürücü belgesi (yıpranma ve kimlik bilgilerinde değişiklik gibi durumlarda gerekli)
Yeni Ehliyet Üzerindeki Bilgiler
Yeni sürücü belgeleri polikarbon üzerine lazer baskılı şekilde üretilmektedir. Bu nedenle eski tip sürücü belgelerine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ayrıca yeni ehliyetlerin üzerinde bir adet karekod bulunacak ve bu karekod içerisinde; sürücünün kimlik bilgileri, parmak izi, kan grubu gibi bilgiler yer alacaktır. Sürücü belgesinin ön yüzünde sürücünün adı- soyadı, TC kimlik numarası ve doğum yeri- tarihi yer alacak bunların yanı sıra; sürücünün fotoğrafı, ehliyetin ilk alındığı tarih, ehliyetin geçerlilik tarihi ve sürücü sınıfları gibi bilgiler bulunacak. Ehliyetin arka bölümünde ise sürücünün kan grubu, karekod, sürücü sınıfları; hangi tarihte alındığı ve son geçerlilik tarihleri yer alacaktır.Yeni Ehliyetin Eski Ehliyetlerden Farkı Nedir?
Yeni ehliyetlerin güvenlik önlemleri uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmaktadır. Ehliyetler uluslararası nitelikte olduğu için tekrar uluslararası geçerliliği olan bir sürücü belgesi almaya ihtiyaç kalmaz. Ehliyet kullanımı süreli olacak ve ehliyet sınıfına göre sağlık raporunun geçerlilik yılı farklılık göstereceğinden yenilenmesi gerekecek. Üstelik sürücü sınıf sayısı 17 olacaktır.Yeni Ehliyet Yaşı Kaçtır?
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı 16,A2, B, BE, C1E, F ve G sınıfı ehliyet için 18,
A sınıfı ehliyet için 20, 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21,
C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyet için 21,
D, DE sınıfı ehliyet için ise 24 yaşı bitirmiş olmak gerekir.