OFC
Yönetici
- Marka
- BMW
- Model
- 3.20İ ED
- Model Yılı
- 2016
Renault Clio yakıt tüketimi, Türkiye’de hem sıfır hem de ikinci el otomobil araştırması yapan kullanıcıların en çok merak ettiği konuların başında gelir. B segmenti hatchback sınıfında uzun yıllardır güçlü satış rakamlarına ulaşan Clio; benzinli, dizel, LPG’li, otomatik ve hibrit motor seçenekleriyle geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder.
Bu nedenle “Renault Clio yakıt tüketimi ne kadar?”, “Clio şehir içi kaç litre yakar?”, “Renault Clio 1.5 dCi az yakar mı?”, “Clio 1.0 TCe yakıt tüketimi nasıl?”, “Renault Clio otomatik çok yakar mı?” ve “Clio E-Tech Hybrid yakıt tüketimi ne kadar?” gibi sorular, araç almadan önce mutlaka araştırılması gereken başlıklar arasında yer alır.
Bu makalede Renault Clio yakıt tüketimini motor seçeneklerine, şehir içi ve uzun yol kullanımına, otomatik ve manuel şanzıman farkına, dizel-benzinli-LPG-hibrit seçeneklerine ve gerçek kullanıcı deneyimlerine göre detaylı şekilde ele alıyoruz.
Şehir içinde Renault Clio’nun yakıt tüketimi motor tipine göre ortalama 4,5 litre ile 8,5 litre arasında değişebilir. Uzun yolda ise doğru hız ve sakin kullanımda dizel Clio modellerinde 3,8-4,8 litre, benzinli Clio modellerinde 4,8-6,2 litre, hibrit Clio modellerinde ise 4,0-5,0 litre seviyeleri görülebilir.
Kısacası Renault Clio, doğru motor seçeneği tercih edildiğinde yakıt tüketimi konusunda kullanıcıyı üzmeyen, ekonomik ve mantıklı bir şehir otomobilidir.
1.0 SCe benzinli
1.0 TCe benzinli
0.9 TCe benzinli
1.2 16V benzinli
1.2 TCe benzinli
1.5 dCi dizel
1.0 TCe X-Tronic otomatik
TCe EDC otomatik
LPG’li çift yakıtlı versiyonlar
E-Tech Full Hybrid hibrit
Bu motorların her biri farklı tüketim karakterine sahiptir. Örneğin 1.5 dCi motor uzun yol ve düşük tüketim odaklı kullanıcılar için çok başarılıdır. 1.0 TCe motor ise daha güncel, sessiz ve şehir içi kullanıma uygun bir seçenektir. E-Tech Full Hybrid ise özellikle şehir içi yoğun trafikte düşük tüketim avantajı sunar.
Renault Clio yakıt tüketimi konusunda en önemli nokta, aracın hangi motor ve şanzıman kombinasyonuna sahip olduğudur. Aynı kasa Clio’da manuel dizel motor ile otomatik benzinli motor arasında ciddi tüketim farkı olabilir.
Clio 1.0 TCe yakıt tüketimi şehir içinde ortalama 6,2-7,8 lt/100 km aralığında değişir. Trafiğin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerde bu değer 8 litre seviyesine yaklaşabilir. Daha sakin şehirlerde ve akıcı trafikte 6,5 litre civarı tüketim görmek mümkündür.
Uzun yolda ise Renault Clio 1.0 TCe oldukça ekonomik olabilir. 90-110 km/s hız bandında sakin kullanıldığında 4,8-5,8 lt/100 km seviyeleri görülebilir. Ancak 120 km/s üzeri hızlarda, turbo motorun yükü arttığı için tüketim belirgin şekilde yükselir.
Genel olarak 1.0 TCe motor, Renault Clio almak isteyen kullanıcılar için performans ve yakıt tüketimi arasında dengeli bir seçenektir.
Şehir içinde Clio 1.0 SCe yakıt tüketimi genellikle 6,5-8,0 lt/100 km aralığındadır. Motor atmosferik olduğu için performans almak isteyen kullanıcılar gaz pedalına daha fazla basabilir. Bu durumda tüketim yükselir.
Uzun yolda ise 5,0-6,0 lt/100 km seviyeleri görülebilir. Ancak araç yüklüyken, klima açıkken veya yüksek hızlarda motor daha fazla zorlanacağı için tüketim artabilir.
1.0 SCe motor, düşük hızlarda ve sakin şehir içi kullanımda yeterli olsa da performans beklentisi yüksek kullanıcılar için 1.0 TCe kadar tatmin edici olmayabilir.
Clio 1.5 dCi şehir içi yakıt tüketimi genellikle 4,5-5,8 lt/100 km aralığındadır. Trafik yoğunluğu az olan bölgelerde 4,5 litre civarı değerler görmek mümkündür. Çok yoğun trafikte, kısa mesafe kullanımda ve soğuk motorla yapılan sürüşlerde tüketim 6 litre seviyesine yaklaşabilir.
Uzun yolda Renault Clio 1.5 dCi oldukça ekonomik bir karakter sunar. 90-110 km/s hızlarda 3,8-4,8 lt/100 km aralığında tüketim elde edilebilir. Bu nedenle “Renault Clio en az yakan modeli hangisi?” sorusunun ikinci el tarafındaki en güçlü cevaplarından biri 1.5 dCi motorlu versiyonlardır.
Ancak dizel Clio alırken sadece yakıt tüketimine bakmak yeterli değildir. Enjektör, turbo, EGR, partikül filtresi, baskı balata, motor bakımları ve kilometre geçmişi mutlaka kontrol edilmelidir.
Clio 1.0 TCe X-Tronic otomatik versiyonlarda şehir içi tüketim genellikle 7,0-8,5 lt/100 km aralığındadır. Uzun yolda ise 5,5-6,5 lt/100 km civarı değerler görülebilir.
TCe EDC otomatik versiyonlar, çift kavramalı şanzıman yapısıyla daha seri ve verimli bir sürüş sunabilir. Güncel TCe EDC motorlarda fabrika verileri oldukça iddialı olsa da gerçek kullanımda tüketim genellikle şehir içinde 6,5-8,0 litre, uzun yolda 5,0-6,2 litre seviyelerinde oluşur.
Otomatik Clio alacak kullanıcılar için en önemli konu kullanım amacıdır. Yoğun şehir içi trafikte konfor ön plandaysa otomatik Clio mantıklı bir tercihtir. Ancak en düşük yakıt tüketimi hedefleniyorsa manuel dizel veya hibrit versiyonlar daha avantajlı olabilir.
Clio E-Tech Full Hybrid şehir içi tüketimi kullanım şartlarına göre 4,0-5,2 lt/100 km aralığında olabilir. Trafikte sık dur-kalk yapılan güzergahlarda hibrit sistem avantaj sağlar. Batarya, frenleme ve yavaşlama sırasında kendini şarj ettiği için harici şarj ihtiyacı yoktur.
Uzun yolda ise hibrit sistemin avantajı şehir içi kadar belirgin olmayabilir. 100-120 km/s hızlarda Clio E-Tech Hybrid tüketimi genellikle 4,2-5,5 lt/100 km aralığında oluşabilir.
Eğer kullanımın büyük bölümü şehir içinde geçiyorsa, Clio E-Tech Full Hybrid yakıt tüketimi açısından en mantıklı seçeneklerden biridir. Ancak satın alma maliyeti, bakım geçmişi ve hibrit sistem kontrolleri de değerlendirilmelidir.
Clio LPG yakıt tüketimi şehir içinde ortalama 8,0-10,0 lt/100 km LPG aralığında olabilir. Uzun yolda ise 6,5-8,0 lt/100 km LPG seviyeleri görülebilir.
LPG’li Clio alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
LPG kitinin markası ve montaj kalitesi
Ruhsata işlenip işlenmediği
Subap durumu
Motor arıza lambası geçmişi
LPG bakım kayıtları
Benzin-LPG geçişlerinin sorunsuz olup olmadığı
LPG’li Renault Clio, doğru montaj ve düzenli bakım ile ekonomik olabilir. Ancak kötü montaj, yanlış ayar veya bakımsız sistem uzun vadede motor sorunlarına yol açabilir.
Şehir içinde en ekonomik Clio seçenekleri genellikle 1.5 dCi dizel ve E-Tech Full Hybrid versiyonlardır. Benzinli motorlarda ise 1.0 TCe, performans ve tüketim dengesini başarılı şekilde sunar.
Renault Clio şehir içi ortalama yakıt tüketimi motorlara göre genel olarak şu şekildedir:
Şehir içi kullanımda sakin kalkış yapmak, ani frenlerden kaçınmak ve lastik basınçlarını doğru tutmak Clio’nun yakıt tüketimini belirgin şekilde düşürebilir.
Uzun yolda en ekonomik Clio motoru genellikle 1.5 dCi dizeldir. 90-110 km/s hızlarda 4 litre civarı tüketim görmek mümkündür. Benzinli 1.0 TCe motor ise aynı hızlarda 5 litre civarında ekonomik değerler sunabilir.
Renault Clio uzun yol yakıt tüketimi genel olarak şu aralıklarda değerlendirilebilir:
Uzun yolda yakıt tüketimini en çok artıran unsur yüksek hızdır. Renault Clio gibi küçük hacimli motorlara sahip otomobillerde 120 km/s üzerindeki hızlarda tüketim hızlı şekilde artabilir.
Ancak bazı kullanım şartlarında Clio’nun yakıt tüketimi beklentinin üzerine çıkabilir. Özellikle kısa mesafe şehir içi kullanım, yoğun trafik, agresif sürüş, bakımsız motor, düşük lastik basıncı, kalitesiz yakıt ve klima kullanımı tüketimi artırır.
“Renault Clio çok yakıyor” şikayetlerinin büyük bölümü genellikle şu durumlarda ortaya çıkar:
Sürekli kısa mesafe kullanım
Soğuk motorla sık sürüş
Yoğun dur-kalk trafik
Otomatik benzinli versiyon kullanımı
Yüksek hızda uzun yol kullanımı
Bakım zamanı geçmiş araçlar
Yanlış lastik basıncı
LPG ayarı bozuk araçlar
Dizel motorlarda enjektör, EGR veya turbo sorunları
Bakımlı, doğru lastik basıncına sahip ve sakin kullanılan bir Renault Clio, yakıt tüketimi konusunda genellikle kullanıcıyı memnun eder.
Fabrika verileri daha çok motorlar arasında karşılaştırma yapmak için kullanılmalıdır. Gerçek kullanımda ise şu faktörler tüketimi değiştirebilir:
Sürücünün gaz ve fren kullanımı
Trafik yoğunluğu
Ortalama hız
Araçtaki yük miktarı
Lastik basıncı
Klima kullanımı
Motor yağı kalitesi
Yakıt kalitesi
Bakım geçmişi
Jant ve lastik ölçüsü
Özellikle şehir içinde kullanılan araçlarda fabrika verileriyle gerçek tüketim arasında 1-2 litre fark görülebilir. Bu durum sadece Renault Clio’ya özel değildir; benzer sınıftaki birçok otomobilde yaşanır.
Yakıt tüketimini artıran başlıca nedenler şunlardır:
Kirli hava filtresi
Eski bujiler
Yanlış motor yağı kullanımı
Düşük lastik basıncı
Rot-balans bozukluğu
Frenlerin sürtmesi
Oksijen sensörü arızası
Enjektör kirlenmesi
EGR sistemi problemleri
Turbo basınç sorunları
LPG ayar bozukluğu
Aşırı klima kullanımı
Agresif sürüş tarzı
Araçta gereksiz ağırlık taşınması
Kısa mesafede sürekli soğuk motorla kullanım
Eğer Renault Clio normalden fazla yakıyorsa ilk olarak bakım geçmişi kontrol edilmelidir. Hava filtresi, bujiler, yağ bakımı, lastik basıncı ve arıza kaydı mutlaka incelenmelidir.
Yakıt tüketimini düşürmek için şu önerilere dikkat edilebilir:
Ani hızlanmalardan kaçının.
Aracı gereksiz yüksek devirde kullanmayın.
Lastik basınçlarını düzenli kontrol edin.
Motor bakımını zamanında yaptırın.
Kaliteli motor yağı kullanın.
Hava filtresini ihmal etmeyin.
Klimayı gereksiz yere sürekli açık tutmayın.
Uzun yolda sabit hızla ilerleyin.
Araçta gereksiz yük taşımayın.
Tavan bagajı gibi aerodinamiği bozan ekipmanları gereksiz kullanmayın.
Trafik akışını önceden okuyarak ani frenlerden kaçının.
Dizel araçlarda kısa mesafe kullanımını azaltmaya çalışın.
Bu basit önlemler özellikle şehir içi kullanımda 0,5-1,0 lt/100 km seviyesinde tasarruf sağlayabilir.
1.0 TCe kullanıcıları ise motorun küçük hacmine rağmen yeterli performans sunduğunu ve sakin kullanımda makul tüketim değerleri verdiğini ifade eder. Ancak yoğun şehir içi trafikte benzinli otomatik versiyonların tüketiminin beklentiden yüksek olabileceği de sıkça dile getirilir.
LPG’li Clio kullanıcıları yakıt maliyetinden memnun olsa da LPG ayarı ve montaj kalitesinin çok önemli olduğunu belirtir. Hibrit Clio kullanıcıları ise özellikle şehir içinde düşük tüketim, sessiz kalkış ve konforlu sürüş avantajlarından memnun kalır.
Genel kullanıcı görüşlerine bakıldığında Renault Clio, yakıt tüketimi açısından sınıfında başarılı ve ekonomik bir model olarak değerlendirilebilir.
Renault Clio’nun en büyük avantajı, Türkiye’de yaygın servis ağına sahip olması, ikinci el piyasasının güçlü olması ve farklı motor seçenekleri sunmasıdır. Yakıt tüketimi açısından özellikle 1.5 dCi ve E-Tech Hybrid versiyonlar rakiplerine karşı güçlü konumdadır.
Eğer kullanımın büyük bölümü şehir içinde geçiyorsa Renault Clio E-Tech Full Hybrid daha mantıklı olabilir. Hibrit sistem dur-kalk trafikte avantaj sağladığı için benzinli otomatik modellere göre daha düşük tüketim sunabilir.
Düşük satın alma maliyeti isteyen kullanıcılar için 1.0 TCe manuel versiyon, makul yakıt tüketimi ve yeterli performansıyla dengeli bir tercih olabilir.
Kısa cevapla:
Uzun yol için en ekonomik seçenek: 1.5 dCi dizel
Şehir içi için en ekonomik seçenek: E-Tech Full Hybrid
Dengeli benzinli seçenek: 1.0 TCe
Yakıt maliyeti odaklı seçenek: LPG’li Clio
Konfor odaklı seçenek: TCe otomatik veya hibrit
1.5 dCi motorlu Clio modelleri düşük yakıt tüketimi isteyen kullanıcılar için hâlâ cazip olabilir. Ancak dizel araçlarda kilometre, bakım geçmişi ve mekanik durum mutlaka detaylı kontrol edilmelidir.
1.0 TCe motorlu Clio modelleri, benzinli araç arayan kullanıcılar için dengeli bir tercih sunar. Performans, tüketim ve bakım maliyeti açısından günlük kullanımda başarılıdır.
E-Tech Full Hybrid ise özellikle şehir içi kullanım oranı yüksek olan kullanıcılar için yakıt tüketimi açısından en modern ve ekonomik çözümlerden biridir.
Sonuç olarak Renault Clio, doğru motor seçeneğiyle tercih edildiğinde yakıt tüketimi konusunda kullanıcıyı üzmeyen, ekonomik, pratik ve ikinci elde güçlü bir otomobildir.
Eğer en düşük yakıt tüketimi önceliğinizse 1.5 dCi veya E-Tech Full Hybrid versiyonlara yönelmek daha mantıklıdır. Eğer bakım maliyeti, güncellik ve kullanım kolaylığı daha önemliyse 1.0 TCe benzinli Clio mantıklı bir tercih olabilir.
Renault Clio, yakıt tüketimi, parça bulunabilirliği, servis ağı, ikinci el değeri ve kullanım kolaylığı birlikte değerlendirildiğinde Türkiye şartlarında alınabilecek en mantıklı B segmenti otomobillerden biridir.
Bu nedenle “Renault Clio yakıt tüketimi ne kadar?”, “Clio şehir içi kaç litre yakar?”, “Renault Clio 1.5 dCi az yakar mı?”, “Clio 1.0 TCe yakıt tüketimi nasıl?”, “Renault Clio otomatik çok yakar mı?” ve “Clio E-Tech Hybrid yakıt tüketimi ne kadar?” gibi sorular, araç almadan önce mutlaka araştırılması gereken başlıklar arasında yer alır.
Bu makalede Renault Clio yakıt tüketimini motor seçeneklerine, şehir içi ve uzun yol kullanımına, otomatik ve manuel şanzıman farkına, dizel-benzinli-LPG-hibrit seçeneklerine ve gerçek kullanıcı deneyimlerine göre detaylı şekilde ele alıyoruz.
Kısa Cevap: Renault Clio Yakıt Tüketimi Nasıl?
Renault Clio, genel olarak sınıfının ekonomik otomobillerinden biridir. Özellikle 1.5 dCi dizel motorlu Clio modelleri düşük yakıt tüketimiyle öne çıkarken, 1.0 TCe benzinli motorlar performans ve tüketim dengesini başarılı şekilde sunar.Şehir içinde Renault Clio’nun yakıt tüketimi motor tipine göre ortalama 4,5 litre ile 8,5 litre arasında değişebilir. Uzun yolda ise doğru hız ve sakin kullanımda dizel Clio modellerinde 3,8-4,8 litre, benzinli Clio modellerinde 4,8-6,2 litre, hibrit Clio modellerinde ise 4,0-5,0 litre seviyeleri görülebilir.
Kısacası Renault Clio, doğru motor seçeneği tercih edildiğinde yakıt tüketimi konusunda kullanıcıyı üzmeyen, ekonomik ve mantıklı bir şehir otomobilidir.
Renault Clio Yakıt Tüketimi Genel Değerlendirme
Renault Clio’nun yakıt tüketimi değerlendirilirken tek bir motor üzerinden yorum yapmak doğru değildir. Çünkü Clio, farklı yıllarda farklı motor seçenekleriyle satılmıştır. Türkiye’de ikinci el piyasasında en çok karşılaşılan Renault Clio motor seçenekleri şunlardır:1.0 SCe benzinli
1.0 TCe benzinli
0.9 TCe benzinli
1.2 16V benzinli
1.2 TCe benzinli
1.5 dCi dizel
1.0 TCe X-Tronic otomatik
TCe EDC otomatik
LPG’li çift yakıtlı versiyonlar
E-Tech Full Hybrid hibrit
Bu motorların her biri farklı tüketim karakterine sahiptir. Örneğin 1.5 dCi motor uzun yol ve düşük tüketim odaklı kullanıcılar için çok başarılıdır. 1.0 TCe motor ise daha güncel, sessiz ve şehir içi kullanıma uygun bir seçenektir. E-Tech Full Hybrid ise özellikle şehir içi yoğun trafikte düşük tüketim avantajı sunar.
Renault Clio yakıt tüketimi konusunda en önemli nokta, aracın hangi motor ve şanzıman kombinasyonuna sahip olduğudur. Aynı kasa Clio’da manuel dizel motor ile otomatik benzinli motor arasında ciddi tüketim farkı olabilir.
Renault Clio Motor Seçeneklerine Göre Yakıt Tüketimi
Aşağıdaki tablo, Türkiye’de en çok karşılaşılan Renault Clio motor seçenekleri için ortalama gerçek kullanım tüketim aralıklarını göstermektedir. Bu değerler sürüş tarzı, trafik yoğunluğu, yol şartları, bakım durumu, lastik seçimi ve klima kullanımı gibi faktörlere göre değişebilir.| Motor Seçeneği |
|---|
| 1.0 SCe Benzinli |
| 0.9 TCe Benzinli |
| 1.0 TCe Benzinli |
| 1.0 TCe X-Tronic Otomatik |
| TCe EDC Otomatik |
| 1.5 dCi Dizel |
| LPG’li Clio |
| E-Tech Full Hybrid |
[th]
Şehir İçi Ortalama
[/th][th]Uzun Yol Ortalama
[/th][th]Genel Ortalama
[/th][td]
6,5-8,0 lt/100 km
[/td][td]5,0-6,0 lt/100 km
[/td][td]5,8-6,8 lt/100 km
[/td][td]
6,5-8,2 lt/100 km
[/td][td]4,8-5,8 lt/100 km
[/td][td]5,7-6,8 lt/100 km
[/td][td]
6,2-7,8 lt/100 km
[/td][td]4,8-5,8 lt/100 km
[/td][td]5,6-6,7 lt/100 km
[/td][td]
7,0-8,5 lt/100 km
[/td][td]5,5-6,5 lt/100 km
[/td][td]6,3-7,5 lt/100 km
[/td][td]
6,5-8,0 lt/100 km
[/td][td]5,0-6,2 lt/100 km
[/td][td]5,8-7,0 lt/100 km
[/td][td]
4,5-5,8 lt/100 km
[/td][td]3,8-4,8 lt/100 km
[/td][td]4,2-5,2 lt/100 km
[/td][td]
8,0-10,0 lt/100 km LPG
[/td][td]6,5-8,0 lt/100 km LPG
[/td][td]7,2-8,8 lt/100 km LPG
[/td][td]
4,0-5,2 lt/100 km
[/td][td]4,2-5,5 lt/100 km
[/td][td]4,2-5,3 lt/100 km
[/td]Renault Clio 1.0 TCe Yakıt Tüketimi
Renault Clio 1.0 TCe, son yıllarda Türkiye’de en çok tercih edilen benzinli Clio motorlarından biridir. Turbo beslemeli yapısı sayesinde küçük hacmine rağmen yeterli performans sunar. Özellikle şehir içi kullanımda 1.0 atmosferik motorlara göre daha canlı hissettirir.Clio 1.0 TCe yakıt tüketimi şehir içinde ortalama 6,2-7,8 lt/100 km aralığında değişir. Trafiğin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerde bu değer 8 litre seviyesine yaklaşabilir. Daha sakin şehirlerde ve akıcı trafikte 6,5 litre civarı tüketim görmek mümkündür.
Uzun yolda ise Renault Clio 1.0 TCe oldukça ekonomik olabilir. 90-110 km/s hız bandında sakin kullanıldığında 4,8-5,8 lt/100 km seviyeleri görülebilir. Ancak 120 km/s üzeri hızlarda, turbo motorun yükü arttığı için tüketim belirgin şekilde yükselir.
Genel olarak 1.0 TCe motor, Renault Clio almak isteyen kullanıcılar için performans ve yakıt tüketimi arasında dengeli bir seçenektir.
Renault Clio 1.0 SCe Yakıt Tüketimi
Renault Clio 1.0 SCe motor, turbo besleme bulunmayan atmosferik bir motordur. Bu motor daha çok ekonomik satın alma maliyeti, düşük bakım masrafı ve sakin kullanım beklentisi olan kullanıcılar için uygundur.Şehir içinde Clio 1.0 SCe yakıt tüketimi genellikle 6,5-8,0 lt/100 km aralığındadır. Motor atmosferik olduğu için performans almak isteyen kullanıcılar gaz pedalına daha fazla basabilir. Bu durumda tüketim yükselir.
Uzun yolda ise 5,0-6,0 lt/100 km seviyeleri görülebilir. Ancak araç yüklüyken, klima açıkken veya yüksek hızlarda motor daha fazla zorlanacağı için tüketim artabilir.
1.0 SCe motor, düşük hızlarda ve sakin şehir içi kullanımda yeterli olsa da performans beklentisi yüksek kullanıcılar için 1.0 TCe kadar tatmin edici olmayabilir.
Renault Clio 1.5 dCi Yakıt Tüketimi
Renault Clio 1.5 dCi, yakıt tüketimi konusunda Clio ailesinin en başarılı motorlarından biridir. Türkiye’de özellikle uzun yol yapan, günlük kilometresi yüksek olan ve düşük yakıt maliyeti isteyen kullanıcılar tarafından uzun yıllar tercih edilmiştir.Clio 1.5 dCi şehir içi yakıt tüketimi genellikle 4,5-5,8 lt/100 km aralığındadır. Trafik yoğunluğu az olan bölgelerde 4,5 litre civarı değerler görmek mümkündür. Çok yoğun trafikte, kısa mesafe kullanımda ve soğuk motorla yapılan sürüşlerde tüketim 6 litre seviyesine yaklaşabilir.
Uzun yolda Renault Clio 1.5 dCi oldukça ekonomik bir karakter sunar. 90-110 km/s hızlarda 3,8-4,8 lt/100 km aralığında tüketim elde edilebilir. Bu nedenle “Renault Clio en az yakan modeli hangisi?” sorusunun ikinci el tarafındaki en güçlü cevaplarından biri 1.5 dCi motorlu versiyonlardır.
Ancak dizel Clio alırken sadece yakıt tüketimine bakmak yeterli değildir. Enjektör, turbo, EGR, partikül filtresi, baskı balata, motor bakımları ve kilometre geçmişi mutlaka kontrol edilmelidir.
Renault Clio Otomatik Yakıt Tüketimi
Renault Clio otomatik yakıt tüketimi, kullanılan şanzıman tipine ve motor kombinasyonuna göre değişir. Türkiye’de Clio’da X-Tronic, EDC ve hibrit sistemle çalışan otomatik seçenekler görülebilir.Clio 1.0 TCe X-Tronic otomatik versiyonlarda şehir içi tüketim genellikle 7,0-8,5 lt/100 km aralığındadır. Uzun yolda ise 5,5-6,5 lt/100 km civarı değerler görülebilir.
TCe EDC otomatik versiyonlar, çift kavramalı şanzıman yapısıyla daha seri ve verimli bir sürüş sunabilir. Güncel TCe EDC motorlarda fabrika verileri oldukça iddialı olsa da gerçek kullanımda tüketim genellikle şehir içinde 6,5-8,0 litre, uzun yolda 5,0-6,2 litre seviyelerinde oluşur.
Otomatik Clio alacak kullanıcılar için en önemli konu kullanım amacıdır. Yoğun şehir içi trafikte konfor ön plandaysa otomatik Clio mantıklı bir tercihtir. Ancak en düşük yakıt tüketimi hedefleniyorsa manuel dizel veya hibrit versiyonlar daha avantajlı olabilir.
Renault Clio E-Tech Full Hybrid Yakıt Tüketimi
Renault Clio E-Tech Full Hybrid, özellikle şehir içi yakıt tüketimi konusunda oldukça başarılı bir seçenektir. Hibrit sistem, düşük hızlarda ve dur-kalk trafikte elektrik motorundan destek aldığı için klasik benzinli motorlara göre daha ekonomik çalışabilir.Clio E-Tech Full Hybrid şehir içi tüketimi kullanım şartlarına göre 4,0-5,2 lt/100 km aralığında olabilir. Trafikte sık dur-kalk yapılan güzergahlarda hibrit sistem avantaj sağlar. Batarya, frenleme ve yavaşlama sırasında kendini şarj ettiği için harici şarj ihtiyacı yoktur.
Uzun yolda ise hibrit sistemin avantajı şehir içi kadar belirgin olmayabilir. 100-120 km/s hızlarda Clio E-Tech Hybrid tüketimi genellikle 4,2-5,5 lt/100 km aralığında oluşabilir.
Eğer kullanımın büyük bölümü şehir içinde geçiyorsa, Clio E-Tech Full Hybrid yakıt tüketimi açısından en mantıklı seçeneklerden biridir. Ancak satın alma maliyeti, bakım geçmişi ve hibrit sistem kontrolleri de değerlendirilmelidir.
Renault Clio LPG Yakıt Tüketimi
Renault Clio LPG’li versiyonlar, yakıt maliyetini düşürmek isteyen kullanıcılar tarafından sıkça araştırılır. LPG’li Clio modellerinde litre bazında tüketim benzine göre daha yüksek olur; ancak LPG fiyatı genellikle daha düşük olduğu için kilometre başına maliyet avantajı oluşabilir.Clio LPG yakıt tüketimi şehir içinde ortalama 8,0-10,0 lt/100 km LPG aralığında olabilir. Uzun yolda ise 6,5-8,0 lt/100 km LPG seviyeleri görülebilir.
LPG’li Clio alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
LPG kitinin markası ve montaj kalitesi
Ruhsata işlenip işlenmediği
Subap durumu
Motor arıza lambası geçmişi
LPG bakım kayıtları
Benzin-LPG geçişlerinin sorunsuz olup olmadığı
LPG’li Renault Clio, doğru montaj ve düzenli bakım ile ekonomik olabilir. Ancak kötü montaj, yanlış ayar veya bakımsız sistem uzun vadede motor sorunlarına yol açabilir.
Renault Clio Şehir İçi Yakıt Tüketimi
Renault Clio şehir içi yakıt tüketimi en çok trafiğe, sürüş tarzına ve motor seçeneğine bağlıdır. Kısa mesafe kullanım, sürekli dur-kalk trafik, soğuk motorla yapılan sürüşler ve klima kullanımı tüketimi artırır.Şehir içinde en ekonomik Clio seçenekleri genellikle 1.5 dCi dizel ve E-Tech Full Hybrid versiyonlardır. Benzinli motorlarda ise 1.0 TCe, performans ve tüketim dengesini başarılı şekilde sunar.
Renault Clio şehir içi ortalama yakıt tüketimi motorlara göre genel olarak şu şekildedir:
| Motor |
|---|
| 1.5 dCi Dizel |
| E-Tech Full Hybrid |
| 1.0 TCe Benzinli |
| 1.0 SCe Benzinli |
| 1.0 TCe Otomatik |
| LPG’li Clio |
[th]
Şehir İçi Tüketim
[/th][td]
4,5-5,8 lt/100 km
[/td][td]
4,0-5,2 lt/100 km
[/td][td]
6,2-7,8 lt/100 km
[/td][td]
6,5-8,0 lt/100 km
[/td][td]
7,0-8,5 lt/100 km
[/td][td]
8,0-10,0 lt/100 km LPG
[/td]Şehir içi kullanımda sakin kalkış yapmak, ani frenlerden kaçınmak ve lastik basınçlarını doğru tutmak Clio’nun yakıt tüketimini belirgin şekilde düşürebilir.
Renault Clio Uzun Yol Yakıt Tüketimi
Renault Clio uzun yolda ekonomik bir otomobildir. Hafif gövde yapısı, küçük hacimli motorları ve aerodinamik tasarımı sayesinde sabit hızda düşük tüketim değerleri sunabilir.Uzun yolda en ekonomik Clio motoru genellikle 1.5 dCi dizeldir. 90-110 km/s hızlarda 4 litre civarı tüketim görmek mümkündür. Benzinli 1.0 TCe motor ise aynı hızlarda 5 litre civarında ekonomik değerler sunabilir.
Renault Clio uzun yol yakıt tüketimi genel olarak şu aralıklarda değerlendirilebilir:
| Motor |
|---|
| 1.5 dCi Dizel |
| E-Tech Full Hybrid |
| 1.0 TCe Benzinli |
| 1.0 SCe Benzinli |
| 1.0 TCe Otomatik |
| LPG’li Clio |
[th]
Uzun Yol Tüketim
[/th][td]
3,8-4,8 lt/100 km
[/td][td]
4,2-5,5 lt/100 km
[/td][td]
4,8-5,8 lt/100 km
[/td][td]
5,0-6,0 lt/100 km
[/td][td]
5,5-6,5 lt/100 km
[/td][td]
6,5-8,0 lt/100 km LPG
[/td]Uzun yolda yakıt tüketimini en çok artıran unsur yüksek hızdır. Renault Clio gibi küçük hacimli motorlara sahip otomobillerde 120 km/s üzerindeki hızlarda tüketim hızlı şekilde artabilir.
Renault Clio Çok Yakıyor mu?
Renault Clio genel olarak çok yakan bir otomobil değildir. Hatta doğru motor seçeneği tercih edildiğinde sınıfının ekonomik modellerinden biri olarak değerlendirilebilir.Ancak bazı kullanım şartlarında Clio’nun yakıt tüketimi beklentinin üzerine çıkabilir. Özellikle kısa mesafe şehir içi kullanım, yoğun trafik, agresif sürüş, bakımsız motor, düşük lastik basıncı, kalitesiz yakıt ve klima kullanımı tüketimi artırır.
“Renault Clio çok yakıyor” şikayetlerinin büyük bölümü genellikle şu durumlarda ortaya çıkar:
Sürekli kısa mesafe kullanım
Soğuk motorla sık sürüş
Yoğun dur-kalk trafik
Otomatik benzinli versiyon kullanımı
Yüksek hızda uzun yol kullanımı
Bakım zamanı geçmiş araçlar
Yanlış lastik basıncı
LPG ayarı bozuk araçlar
Dizel motorlarda enjektör, EGR veya turbo sorunları
Bakımlı, doğru lastik basıncına sahip ve sakin kullanılan bir Renault Clio, yakıt tüketimi konusunda genellikle kullanıcıyı memnun eder.
Renault Clio Fabrika Verileri ile Gerçek Kullanım Neden Farklı?
Renault Clio yakıt tüketimi araştırırken fabrika verileri ile gerçek kullanıcı tüketimi arasında fark olması normaldir. Çünkü fabrika verileri standart test koşullarında ölçülür. Gerçek hayatta ise trafik, yol eğimi, hava sıcaklığı, sürücü alışkanlığı ve aracın bakım durumu tüketimi doğrudan etkiler.Fabrika verileri daha çok motorlar arasında karşılaştırma yapmak için kullanılmalıdır. Gerçek kullanımda ise şu faktörler tüketimi değiştirebilir:
Sürücünün gaz ve fren kullanımı
Trafik yoğunluğu
Ortalama hız
Araçtaki yük miktarı
Lastik basıncı
Klima kullanımı
Motor yağı kalitesi
Yakıt kalitesi
Bakım geçmişi
Jant ve lastik ölçüsü
Özellikle şehir içinde kullanılan araçlarda fabrika verileriyle gerçek tüketim arasında 1-2 litre fark görülebilir. Bu durum sadece Renault Clio’ya özel değildir; benzer sınıftaki birçok otomobilde yaşanır.
Renault Clio Yakıt Tüketimini Artıran Nedenler
Renault Clio’nun yakıt tüketimi normalden yüksekse bunun birçok sebebi olabilir. Kullanıcılar çoğu zaman motor arızası olduğunu düşünse de tüketim artışı bazen basit bakım eksiklerinden kaynaklanabilir.Yakıt tüketimini artıran başlıca nedenler şunlardır:
Kirli hava filtresi
Eski bujiler
Yanlış motor yağı kullanımı
Düşük lastik basıncı
Rot-balans bozukluğu
Frenlerin sürtmesi
Oksijen sensörü arızası
Enjektör kirlenmesi
EGR sistemi problemleri
Turbo basınç sorunları
LPG ayar bozukluğu
Aşırı klima kullanımı
Agresif sürüş tarzı
Araçta gereksiz ağırlık taşınması
Kısa mesafede sürekli soğuk motorla kullanım
Eğer Renault Clio normalden fazla yakıyorsa ilk olarak bakım geçmişi kontrol edilmelidir. Hava filtresi, bujiler, yağ bakımı, lastik basıncı ve arıza kaydı mutlaka incelenmelidir.
Renault Clio Yakıt Tüketimini Düşürme Önerileri
Renault Clio’nun yakıt tüketimini düşürmek için pahalı işlemler yapmak her zaman gerekli değildir. Doğru kullanım ve düzenli bakım ile tüketim belirgin şekilde azaltılabilir.Yakıt tüketimini düşürmek için şu önerilere dikkat edilebilir:
Ani hızlanmalardan kaçının.
Aracı gereksiz yüksek devirde kullanmayın.
Lastik basınçlarını düzenli kontrol edin.
Motor bakımını zamanında yaptırın.
Kaliteli motor yağı kullanın.
Hava filtresini ihmal etmeyin.
Klimayı gereksiz yere sürekli açık tutmayın.
Uzun yolda sabit hızla ilerleyin.
Araçta gereksiz yük taşımayın.
Tavan bagajı gibi aerodinamiği bozan ekipmanları gereksiz kullanmayın.
Trafik akışını önceden okuyarak ani frenlerden kaçının.
Dizel araçlarda kısa mesafe kullanımını azaltmaya çalışın.
Bu basit önlemler özellikle şehir içi kullanımda 0,5-1,0 lt/100 km seviyesinde tasarruf sağlayabilir.
Renault Clio Kullanıcı Yorumları
Renault Clio kullanıcı yorumları genel olarak yakıt tüketimi konusunda olumludur. Özellikle 1.5 dCi motorlu kullanıcılar aracın uzun yolda çok ekonomik olduğunu belirtir. Günlük uzun mesafe yapan kullanıcılar için dizel Clio hâlâ güçlü bir seçenek olarak görülür.1.0 TCe kullanıcıları ise motorun küçük hacmine rağmen yeterli performans sunduğunu ve sakin kullanımda makul tüketim değerleri verdiğini ifade eder. Ancak yoğun şehir içi trafikte benzinli otomatik versiyonların tüketiminin beklentiden yüksek olabileceği de sıkça dile getirilir.
LPG’li Clio kullanıcıları yakıt maliyetinden memnun olsa da LPG ayarı ve montaj kalitesinin çok önemli olduğunu belirtir. Hibrit Clio kullanıcıları ise özellikle şehir içinde düşük tüketim, sessiz kalkış ve konforlu sürüş avantajlarından memnun kalır.
Genel kullanıcı görüşlerine bakıldığında Renault Clio, yakıt tüketimi açısından sınıfında başarılı ve ekonomik bir model olarak değerlendirilebilir.
Renault Clio Rakipleriyle Yakıt Tüketimi Karşılaştırması
Renault Clio, B segmentinde Hyundai i20, Toyota Yaris, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Peugeot 208, Seat Ibiza ve Citroen C3 gibi modellerle karşılaştırılır.| Model | Genel Tüketim Karakteri | Değerlendirme |
|---|---|---|
| Renault Clio | Ekonomik ve dengeli | Dizel, hibrit ve TCe seçenekleriyle güçlü |
| Hyundai i20 | Dengeli | Benzinli motorlarda şehir içi tüketim biraz artabilir |
| Toyota Yaris Hybrid | Çok ekonomik | Hibrit şehir içi kullanımda çok başarılı |
| Volkswagen Polo | Dengeli | TSI motorlar performanslı ve makul tüketimli |
| Opel Corsa | Orta-iyi | Benzinli otomatikte kullanım şartlarına duyarlı |
| Peugeot 208 | Orta-iyi | Motor seçeneğine göre değişken |
| Seat Ibiza | Dengeli | TSI motorlar uzun yolda ekonomik olabilir |
Renault Clio’nun en büyük avantajı, Türkiye’de yaygın servis ağına sahip olması, ikinci el piyasasının güçlü olması ve farklı motor seçenekleri sunmasıdır. Yakıt tüketimi açısından özellikle 1.5 dCi ve E-Tech Hybrid versiyonlar rakiplerine karşı güçlü konumdadır.
En Az Yakan Renault Clio Hangisi?
En az yakan Renault Clio seçeneği kullanım tipine göre değişir. Eğer uzun yol ve yüksek kilometreli kullanım ön plandaysa 1.5 dCi dizel motor en ekonomik seçeneklerden biridir.Eğer kullanımın büyük bölümü şehir içinde geçiyorsa Renault Clio E-Tech Full Hybrid daha mantıklı olabilir. Hibrit sistem dur-kalk trafikte avantaj sağladığı için benzinli otomatik modellere göre daha düşük tüketim sunabilir.
Düşük satın alma maliyeti isteyen kullanıcılar için 1.0 TCe manuel versiyon, makul yakıt tüketimi ve yeterli performansıyla dengeli bir tercih olabilir.
Kısa cevapla:
Uzun yol için en ekonomik seçenek: 1.5 dCi dizel
Şehir içi için en ekonomik seçenek: E-Tech Full Hybrid
Dengeli benzinli seçenek: 1.0 TCe
Yakıt maliyeti odaklı seçenek: LPG’li Clio
Konfor odaklı seçenek: TCe otomatik veya hibrit
Renault Clio Yakıt Tüketimi Açısından Alınır mı?
Renault Clio, yakıt tüketimi açısından alınabilecek mantıklı otomobillerden biridir. Özellikle şehir içi kullanım, günlük işe gidiş-geliş, öğrenci kullanımı, küçük aile kullanımı ve ekonomik otomobil arayışı için Clio güçlü bir seçenektir.1.5 dCi motorlu Clio modelleri düşük yakıt tüketimi isteyen kullanıcılar için hâlâ cazip olabilir. Ancak dizel araçlarda kilometre, bakım geçmişi ve mekanik durum mutlaka detaylı kontrol edilmelidir.
1.0 TCe motorlu Clio modelleri, benzinli araç arayan kullanıcılar için dengeli bir tercih sunar. Performans, tüketim ve bakım maliyeti açısından günlük kullanımda başarılıdır.
E-Tech Full Hybrid ise özellikle şehir içi kullanım oranı yüksek olan kullanıcılar için yakıt tüketimi açısından en modern ve ekonomik çözümlerden biridir.
Sonuç olarak Renault Clio, doğru motor seçeneğiyle tercih edildiğinde yakıt tüketimi konusunda kullanıcıyı üzmeyen, ekonomik, pratik ve ikinci elde güçlü bir otomobildir.
Sonuç ve Tavsiye
Renault Clio yakıt tüketimi, motor seçeneğine göre değişmekle birlikte genel olarak sınıf standartlarının iyi seviyesindedir. Dizel 1.5 dCi motor uzun yol ve düşük tüketim isteyenler için öne çıkarken, 1.0 TCe benzinli motor günlük kullanımda dengeli bir yapı sunar. Otomatik Clio modelleri konfor açısından avantajlıdır; ancak şehir içi yoğun trafikte manuel veya hibrit seçeneklere göre daha fazla yakabilir.Eğer en düşük yakıt tüketimi önceliğinizse 1.5 dCi veya E-Tech Full Hybrid versiyonlara yönelmek daha mantıklıdır. Eğer bakım maliyeti, güncellik ve kullanım kolaylığı daha önemliyse 1.0 TCe benzinli Clio mantıklı bir tercih olabilir.
Renault Clio, yakıt tüketimi, parça bulunabilirliği, servis ağı, ikinci el değeri ve kullanım kolaylığı birlikte değerlendirildiğinde Türkiye şartlarında alınabilecek en mantıklı B segmenti otomobillerden biridir.